Ghidul vânzătorului Okazii.ro

Recomandări pentru creșterea vânzărilor pe Okazii.ro
Am creat acest ghid pentru a te ajuta să fii un vânzător profesionist pe Okazii.ro, cea mai mare platformă de comerț online din România. Este rezultatul unui studiu amplu pe care echipa Okazii l-a făcut analizând tranzacțiile celor mai buni vânzători în ultimii 5 ani.
Acest ghid te va ajuta ajuta să fii un vânzător de top!

Un comerciant bun știe că această “meserie” se învață în mult timp și că necesită răbdare, perseverență și efort. Sunt multe trucuri pe care vânzătorii profesioniști le folosesc pentru a-și crește vânzările și în acest ghid plănuim să-ți împărtășim câteva dintre ele.
Cel mai important numitor comun pe care l-am identificat la vânzătorii profesioniști de pe Okazii este alinierea lor la filozofia “clientul nostru, stăpânul nostru“. Această sintagmă, se pare, nu este doar un slogan de marketing, ci un mod de gândire folosit de cei mai buni vânzători. În plus, ea este confirmată de statisticienii Okazii:
Vânzătorii care oferă servicii de calitate cumpărătorilor vând cu 143% mai mult decât ceilalți.
Ratingul de calitate pentru vânzători
Ratingul de calitate al vânzătorilor Okazii.ro este unul dintre cele mai obiective și sigure mijloace de clasificare a acestora. Sistemul reflectă feedback-ul direct al cumpărătorilor, impresia lor vis-à-vis de calitatea serviciilor oferite de vânzătorii respectivi.

Ratingul de calitate al unui vânzător este cartea lui de vizita și, cu cât un vânzător are mai multe calificative pozitive și un rating mai bun, cu atât inspiră mai multă încredere. Prin urmare, cei mai buni vânzători, cu cele mai multe tranzacții apreciate, ajung pe primele locuri în lista de căutări.
Ratingul de calitate al vânzătorilor de pe Okazii.ro se calculează în funcție de:

Calificative
Calificativele sunt baza sistemului de rating, ele arată calitatea serviciilor oferite de vânzători. Calificativele se împart în două categorii:
• Calificativele de tranzacție: pozitiv/neutru/negativ. Se iau în calcul doar calificativele primite în calitate de vânzător. Nu se ține cont de calificativele acordate automat de sistem.
• Calificativele detaliate: descriere produs, timp de livrare, cost livrare, comunicarea între partenerii de tranzacție. Cumpărătorii arată o exigență mai mare pentru produsele mai scumpe, prin urmare calificativele detaliate se vor aplica diferențiat pentru fiecare categorie de produse vândute, pentru a nu-i dezavantaja pe vânzătorii de produse premium.

Corectitudinea vânzătorilor
Vânzătorii care nu încalcă regulamentul Okazii.ro vor beneficia de un rating mai bun decât aceia care au abateri.

Activitatea pe Okazii.ro
Un vânzător care nu mai vinde în mod constant, își pierde rating-ul de calitate indiferent de valoarea acestuia.
Conform sistemului de rating de pe Okazii.ro, cei mai buni vânzători sunt marcați cu statutul Gold, Silver, sau Bronze. Aceste marcaje se regăsesc în pagina de profil a vânzătorilor.
Pentru a i se calcula ratingul de calitate, un vânzător trebuie să aibă cel puțin 5 calificative detaliate primite în ultimele 12 luni.

Semnificația ratingului este:

Rating Semnificație
5 GOLD Felicitări, ești unul din cei mai buni vânzători Okazii!
4 SILVER Felicitări, ești un vânzător foarte bun! Pentru a progresa, urmează sfaturile pe care le primești în prima pagină din Contul meu.
3+ BRONZE Ești un vânzător bun. Urmează sfaturile din acest ghid pentru a-ți îmbunătăți performanța ca vânzător pe Okazii. Cea mai rapidă modalitate de a-ți crește ratingul și a putea obține statutul de Vânzător Premium este să urmezi sfaturile pe care le primești în Contul meu.
3 Ești un vânzător cu performanță medie. Te rugăm să urmezi sfaturile din acest ghid și pe cele personalizate pe care le primești în Contul meu pentru a progresa. Ne poți contacta oricând prin formularul de contact pentru a cere ajutor personalizat.
2 Calitatea serviciilor oferite de către tine este nesatisfacătoare. Pentru a-ți îmbunătăți rating-ul de vânzător îți recomandăm să urmezi recomandările din secțiunea Contul meu.
1 Contul tău este sub monitorizare. Te rugăm să urmezi foarte atent sfaturile din acest ghid și să îmbunătățești comunicarea cu clienții tăi. Urmează sfaturile personalizate pe care le primești în prima pagină din Contul meu pentru a nu risca închiderea contului Okazii.
RATING NECALCULAT Datorită volumului mic de tranzacții în Okazii, nu putem să-ți calculăm rating și recomandări personalizate pentru îmbunătățirea activității de vânzător. Te încurajăm să urmezi sfaturile din acest ghid pentru a-ți crește volumul vânzărilor.

Acest rating influențează vizibilitatea produselor tale pe Okazii.ro, așa că este important să-l crești pentru a putea vinde mai mult. În secțiunea Sfaturi pentru creșterea ratingului de vânzător am inclus sfaturi practice a căror aplicare aduce în general rezultate importante.

Notă. Pentru asistență adaptată la activitatea ta pe Okazii, începe prin a aplica recomandările personalizate pe care le găsești în Contul meu – Fii un vânzător mai bun. Acestea sunt calculate săptămânal printr-un sistem automat, pe baza informațiilor pe care le avem despre contul tău. Pentru mai multe detalii, te poți adresa departamentului de Asistență Clienți folosind formularul de contact.

Cum să vinzi mai mult prin Okazii

Cum să vinzi mai mult pe Okazii.ro:
În cele ce urmează îți oferim câteva sfaturi care te pot ajuta să-ți crești vânzările pe Okazii.ro.
Crește-ți ratingul de vânzător. Este important să ai un rating bun, deoarece cumpărătorii studiază istoricul vânzătorilor înainte de a cumpăra. În plus, Okazii.ro oferă expunere suplimentară pentru produsele vânzătorilor cu rating bun, în special prin Sortarea după relevanță a produselor, care a devenit modul implicit de sortare din luna august 2011. Pentru a afla cum să-ți crești ratingul, vezi secțiunea Sfaturi pentru creșterea ratingului de vânzător din acest ghid.
Promovează-ți produsele. Reclama este sufletul comerțului – acest lucru este valabil și pe Okazii.ro! Studiază opțiunile din pagina cu promovări de la punerea în vânzare a unui produs, cumpără promovări și măsoară rezultatele! Pentru a te ajuta în pagina de promovări, sistemul Okazii îți sugerează în mod automat un pachet de promovări potrivite pentru produsul tău.
Fii Vânzător Premium. Vânzătorii cu rating Gold, care depășesc un anumit volum de vânzări, pot primi statutul de Vânzător Premium. Această emblemă dă încredere cumpărătorilor și evidențiază produsele în liste. Citește mai multe despre Vânzător Premium.
Oferă Garanția de Livrare. Dacă ești persoană fizică, te poți înscrie în programul Garanția de Livrare. Aceasta este o modalitate de livrare a produselor în care Okazii.ro reține suma achitată de cumpărător până când acesta confirmă primirea coletului (dar nu mai mult de 2 săptămâni). Produsele pentru care se oferă Garanția de Livrare au mai mulți cumpărători. Citește mai multe despre Garanția de Livrare.
Fă toate tranzacțiile prin Okazii.ro. Dacă un client dorește mai multe produse decât cele comandate prin Okazii.ro, roagă-l să le comande prin Okazii.ro. Volumul tranzacțiilor pe care le faci prin Okazii.ro influențează istoricul și statutul tău de vânzător profesionist. Acest lucru deschide calea către statutul de Vânzător Premium.
Extinde-ți oferta de produse și urmărește cererea. Un comerciant bun știe să speculeze oportunitățile pe care le oferă piața. Apare un nou tip de telefon de la o companie renumită? Fii primul care-l vinde! Agilitatea în vânzări este de cele mai multe ori profitabilă.

Sfaturi pentru creșterea ratingului de vânzător
Îmbunătățește descrierea produselor!
Produsele cu o descriere completă, clară și corectă se vând cu 86% mai mult decât celelalte. Dacă un cumpărător e nevoit să-ți trimită mesaje pentru a afla detaliile care-l interesează, este probabil un semn că descrierea produsului tău ar putea fi mai bună.
Descrierea produselor tale trebuie să fie:
Corectă și clară – astfel, cumpărătorii vor fi încurajați să cumpere.
Completă și detaliată – astfel, scade șansa să primești calificativ negativ după tranzacție.
O descriere bună va include detalii precum cele de mai jos, fără să se limiteze doar la acestea:
Numele complet al produsului pe care îl vinzi (producător și model).
Detaliile tehnice ale produsului, inclusiv dimensiuni, accesorii și specificații tehnice.
• Este recomandat să dai câteva informații legate de compatibilitatea cu alte produse.
Condiția produsului – fii sincer și descrie în detaliu toate viciile produsului, astfel încât cumpărătorul să știe la ce să se aștepte.
Modalitățile de livrare și costurile aferente.
Termenul de livrare a produsului. Dacă produsul nu poate fi livrat imediat după primirea comenzii, trebuie să specifici acest lucru, altfel riști să primești feedback slab pentru timpul de livrare.
Fotografii de calitate, ideal la dimensiuni peste 700×700 pixeli, pe fundal alb sau neutru (monocrom). Pozele bune și clare ajută mult la creșterea vânzărilor.
Poze reale ale produsului, în plus față de fotografiile oficiale. Acestea ajută în special pentru produsele folosite sau resigilate.
Evită exprimări care descurajează potențialii cumpărători, precum “NU LICITAȚI AIUREA, ACORD CALIFICATIV NEGATIV!“. Cumpărătorii evită în general produsele cu astfel de descrieri și Okazii.ro își rezervă dreptul de a le suspenda sau de a le reduce expunerea.
Important. Oferă cât mai multe detalii relevante pentru produsul vândut, pentru a evita neînțelegerile cu viitorii cumpărători! Descrierea produselor tale va seta un nivel de așteptări pentru cumpărători. În situația în care aceste așteptări sunt înșelate, cumpărătorul va acorda calificativ negativ și ratingul tău de vânzător va fi scăzut.
Redu costul de transport!
Este important ca informațiile despre costul de transport să fie clare. Asigură-te că specifici costurile de transport în descrierea produselor tale și că valoarea acestora este justificată.
Cumpărătorii tind să evite vânzătorii și produsele care au preț mare de transport. Cere un cost corect pentru livrarea prin curier – îți vei crește șansele de a vinde acel produs și de a obține feedback pozitiv din partea clienților.
Dacă oferi livrare gratuită clienților tăi, ai șanse mari să obții un plus important în vânzări.

Livrează mai repede!
Vânzătorii care livrează rapid și care oferă informații corecte privind timpul de livrare au rating mai bun în Okazii.ro. Dacă un produs poate fi adus doar la comandă, menționează acest lucru explicit în corpul anunțului și în zona “Detalii livrare”, când pui produsul în vânzare.
Notă. Poți edita listările existente dacă detaliile de livrare nu sunt suficient de clare! Folosește linkul “Editează” din Contul meu – Vânzările mele..

Comunică inteligent!
Comunicarea bună este foarte importantă pentru primirea de feedback pozitiv în urma tranzacțiilor. Comunicarea este cel mai eficient instrument de marketing pe care un vânzător îl are la dispoziție.
Ce trebuie să faci pentru a primi ratinguri bune pentru comunicare:
1. Răspunde cu promptitudine întrebărilor primite de la clienți pe forum sau prin mesageria internă. Vânzătorii care oferă răspunsuri în interval de 15 minute de la plasarea unei întrebări vând cu 38% mai multe produse decât cei care întârzie să răspundă.
2. Contactează-ți clientul la scurt timp după comandă pentru a cere confirmarea detaliilor comenzii (adresa, modalitatea de livrare etc). Este foarte bine dacă poți să suni, dar și un email bine scris este bun – vezi aici un exemplu. În plus, poți completa mesajul personalizat pe care să-l trimitem cumpărătorilor tăi în urma tranzacțiilor, în Contul meu – Setări – Mesaj personalizat pentru cumpărători.
3. Informează-l pe client când livrezi coletul. Dacă folosești un serviciu de curierat rapid, spune-i clientului codul de tracking sau introdu acel cod în Contul meu – Loc de introduceri coduri tracking.
4. Fii receptiv la potențialele probleme întâmpinate de clienții tăi. Tratează orice întrebare sau solicitare din partea acestora cu maxim de profesionalism.
5. Contactează clientul pentru a confirma primirea comenzii, la data la care te aștepți să ajungă coletul. Astfel verifici livrarea coletului și ai oportunitatea să-l rogi să-ți ofere calificativ detaliat pe Okazii.

Respectă regulile de tranzacționare!
Respectarea termenilor și condițiilor Okazii.ro este importantă pentru menținerea calității mediului de tranzacționare. Abaterea de la acestea duce la scăderea ratingului tău de vânzător. În urma abaterilor repetate, accesul la contul tău va fi restricționat temporar sau definitiv.
Pentru mai multe detalii, citește Ajutor – Reguli pentru vânzători și Termeni și Condiții Okazii.ro.

Informatiile au fost utile?
DaNu

Ai nevoie de mai multe informatii? Contacteaza-ne