Reguli pentru vânzători

Listarea articolelor în categoria potrivită
Articolele trebuie să fie listate în categoria potrivită.
Vânzările care nu respectă această regulă pot fi mutate în categoria potrivită sau, după caz, șterse/inactivate.

Obiectul vânzării
O vânzare trebuie să aibă ca obiect comercializarea unui articol sau a unui serviciu concret, cu descrierea și prețul aferent acestuia. Nu sunt permise vânzările care au că obiect furnizarea unor cataloage, oferte sau orice alte tipuri de anunțuri care, prin ofertele realizate de potențialii cumpărători, pot duce la creșterea, în mod artificial, a calificativului general al unui utilizator, fără a se încheia o tranzacție.
Este interzisă punerea în vânzare a unor produse, având că unic scop fraudarea serviciului.

În cazul în care Okazii.ro va detecta încercări de punere în vânzare a acestor produse nu numai că va proceda la înlăturarea acestora de pe site, însă Organizatorul va avea la dispoziție o serie de măsuri de sancționare cum ar fi notificarea, atenționarea, suspendarea sau chiar închiderea contului de utilizator. Okazii.ro își rezerva acest drept în mod discreționar, nefiind în niciun sens și în nicio măsură obligat să procedeze la înlăturarea produsului și/sau sancționarea vânzătorului.

Cantitatea articolelor
În momentul listării unei vânzări cu mai multe articole identice, vânzătorul se obligă să dețină întreg stocul de produse înscris în cadrul acesteia.

Vânzările care încalcă această regulă pot fi șterse/inactivate de către Serviciul Asistenta Clienți, iar contul utilizatorului care încalcă această regulă poate fi suspendat temporar sau definitiv, potrivit propriei opțiuni a Organizatorului, fără ca acesta să fie obligat să justifice, în orice mod sau în orice măsură, sancțiunea aplicată.

Oferte fictive
Nu este permis ca un utilizator să introducă, în cadrul descrierilor produselor sau în mesajele din forumuri, formulări prin care ceilalți membrii ai site-ului sunt îndemnați să plaseze oferte doar pentru a primi datele de contact ale vânzătorului sau în cadrul altor vânzări cu prețuri mai mici, în vederea fraudării sistemului de comisionare.

Vânzările care încalcă această regulă pot fi șterse de către Serviciul Asistență Clienți, iar contul utilizatorului care încalcă această regulă poate fi suspendat temporar sau definitiv, potrivit propriei opțiuni a Organizatorului, fără că acesta să fie obligat să justifice, în orice mod sau în orice măsură, sancțiunea aplicată.

Prețuri multiple
Utilizatorilor nu le este permis ca în descrierea sau în titlul vânzării să introducă un alt preț decât cel înscris în secțiunea special destinată, din pagina vânzării. Vânzările care încalcă această regulă pot fi șterse/inactivate de către Serviciul Asistenta Clienți.

În cazul în care, în urma verificărilor efectuate de Organizator se descoperă faptul că vânzătorii au trecut în descrierea produselor, în forum sau în mesajele trimise către cumpărător prețuri mai mari decât cele trecute în secțiunea „Preț” din pagina vânzării, atunci Organizatorul va retrage din contul vânzătorului comisionul real al tranzacției, calculat la prețul real, din care va scădea comisionul perceput inițial, calculat la prețul mai mic indicat în secțiunea „Preț” din pagina vânzării.

Datele vânzătorului
Utilizatorii nu pot să furnizeze datele lor de contact (exemplu: numărul de telefon, adresa de e-mail etc) când fac descrierea produsului, în cadrul numelui de utilizator, în cadrul detaliilor legate de livrarea și plata articolului, a comentariilor din forumuri sau în cadrul comentariilor asociate calificativelor acordate sau primite. De asemenea, nu este permis ca un utilizator să ceară datele de contact în cadrul mesajelor din forumurile produselor.

Încălcarea acestei reguli poate duce la înlăturarea textului care conține datele de contact, eliminarea produsului de pe site sau chiar suspendarea temporara sau definitivă a contului Okazii.ro.

Informațiile calomnioase
Informațiile furnizate în titlul sau în descrierea produsului, în forumurile vânzărilor sau în comentariile asociate calificativelor nu pot fi obscene, jignitoare, calomnioase sau să încalce intimitatea uneia dintre părţi.

Astfel de vânzări pot fi șterse de Organizator, iar contul utilizatorului care încalcă această regulă poate fi suspendat temporar sau definitiv, potrivit propriei opțiuni a Organizatorului, fără că acesta să fie obligat să justifice, în orice mod sau în orice măsură, sancțiunea aplicată.

Manipularea cuvintelor cheie
În titlul vânzării sau în descrierea acesteia nu este permisă introducerea unor cuvinte cheie care nu au legătură directă cu produsul comercializat.
Vânzările care încalcă aceasta regulă pot fi editate/șterse/inactivate de către Serviciul Asistenta Clienți al site-ului.

Multiplicarea anunțurilor
Nu este permisă multiplicarea vânzărilor introduse în cadrul site-ului. O vânzare este considerată ca fiind multiplicată atunci când este activată în cadrul site-ului de către vânzător în aceeași formă de două sau de mai multe ori. Pot fi considerate vânzări multiplicate și vânzările aceluiași utilizator care au ca obiect comercializarea aceluiași produs, însă cu prețuri, descrieri, titluri sau fotografii diferite.
Vânzările care încalcă aceasta regulă pot fi șterse de către Serviciul Asistenta Clienți al site-ului.

Stabilirea unui preț rezonabil
Prețul rezonabil este considerat ca fiind aproximativ prețul mediu la care articolul respectiv poate fi achiziționat de la alți utilizatori ai site-ului, din cadrul altor site-uri de specialitate sau magazine online.
Vânzările care încalcă această regulă pot fi șterse de către Serviciul Asistenta Clienți al site-ului.

Promovarea
Vânzătorul nu poate face reclamă în cadrul vânzării sale la produse, companii sau servicii ale unei terțe părţi, care nu au legătură cu articolul listat.
Încălcarea acestei reguli poate duce la ștergerea vânzării respective de către Serviciul de Asistență Clienți.

Starea și descrierea articolului
Starea produsului declarată la punerea în vânzare trebuie să fie în deplină concordanță cu starea reală a acestuia. Exemplu, starea „NOU” se va folosi doar pentru produsele care intră în categoria „nou-nouț, nefolosit, sigilat în ambalajul original al producătorului, fără urme de folosire”. Descrierea articolului trebuie să fie în concordanță cu titlul acestuia și să includă caracteristicile esențiale ale articolului care va fi vândut.
Vânzările care încalcă Politica de Listare pot fi șterse/inactivate de către Organizator.

Referințe
Nu îi este permis vânzătorului să folosească, pentru a descrie un produs pus în vânzare, orice fel de trimiteri, referințe la și / sau link-uri către:
– alte site-uri care promovează comerțul prin licitații;
– site-uri care oferă aceeași marfă;
– site-uri care oferă marfă interzisă de Okazii.ro;
– site-uri pay per click/view;
– site-uri de comerț electronic românești.

Regula aceasta se extinde și asupra mesajelor trimise între utilizatori. Vânzătorului nu îi este permis, de asemenea, să folosească fotografii care conțin mențiunea unui site concurent (sau nu), în pagina produsului pus spre vânzare.

Orice abatere de la această regulă poate duce la notificarea vânzătorului, atenționarea acestuia, precum și la suspendarea temporară a contului de utilizator. Sancționarea comportamentului necorespunzător pe site este un drept pe care îl are Organizatorul, nu o obligație. Organizatorul va aprecia în mod discreționar, de la caz la caz, dacă și în ce modalitate va sancționa utilizatorii care nu respectă prezentele reguli.

Anunțuri cumpărare/schimb
În cadrul site-ului nu este permisă introducerea de anunțuri de cumpărare sau schimb exclusiv. Anunțurile care încalcă această regulă pot fi șterse de către Serviciul Asistenta Clienți al site-ului.

Condiționarea ofertării
De principiu, vânzarea bunurilor sau prestarea unor servicii postate pe site nu pot fi condiționate de îndeplinirea altor formalități decât cele menționate în acest document. Cu toate acestea, pot exista situații în care vânzătorul poate solicita îndeplinirea unor condiții în plus, pentru a se asigura că o tranzacție se va desfășura cu succes.

În acest sens, vânzătorul poate solicita posibilului cumpărător să îl contacteze pentru: a verifica stocul produselor, disponibilitatea unei măsuri / culori etc. Însă, în situația în care există neclarități cu privire la adresa de livrare, vânzătorul va contacta cumpărătorul cu scopul de a elimina orice îndoială.

În plus, vânzătorul trebuie să se asigure că descrierea produsului pus în vânzare este clar formulată, fără a lăsa loc de interpretări, va folosi o exprimare cât mai ușor de abordat și de înțeles de către orice persoană care ar putea accesa site-ul, va oferi orice informație relevantă cu privire la produs, facilități, starea produsului etc.

În momentul punerii în vânzare a produsului, vânzătorul va oferi și informații cu privire la politica comercială agreată, respectiv va menționa dacă și în ce condiții este posibilă returnarea produsului, care sunt modalitățile și costurile de transport, alte facilități pe care le oferă sau nu cumpărătorilor.

În ceea ce privește modalitatea de exprimare, vânzătorul va evita formulările imperative, cu tentă amenințătoare sau ofensatoare, formulările ironice sau orice alte formulări care ar putea fi considerate neadecvate de către utilizatori. Toate detaliile solicitate de cumpărători sau postate de la momentul punerii în vânzare a produsului se vor da folosind un ton calm, politicos etc.

Anumite condiționări de tipul acordării unui calificativ negativ cumpărătorului în lipsa contactării vânzătorului pe forum, inclusă în descrierea produsului și / sau efectuată prin mesaje între utilizatori va fi sancționată cu editarea descrierii produsului, precum și orice altă sancțiune de care dispune Organizatorul.

Sancționarea va fi luată în considerare de la caz la caz și apreciată de Organizator. Acesta însă nu este obligat să aplice vreo sancțiune. De asemenea, orice formulare neadecvata a descrierii produsului poate fi reformulata de către Organizator, ocazie cu care se va transmite vânzătorului o notificare explicativa.

Loturi obiecte diferite
Nu este permis ca în cadrul unei vânzări să fie afișate mai multe produse. Fiecare vânzare trebuie să aibă ca obiect comercializarea unui singur articol. Sunt considerate obiecte diferite produsele care au culori, dimensiuni sau elemente grafice diferite. Produsele care încalcă aceasta regulă vor fi șterse/inactivate de către Departamentul Asistență Clienți.

Livrarea gratuită
Dacă un vânzător setează în cadrul politicii sale de transport livrarea gratuită pentru un anumit produs, aceasta trebuie să se aplice indiferent de cantitatea achiziționată de cumpărător. Nu este permis ca prin intermediul descrierii livrarea gratuită să fie condiționată de achiziționarea mai multor bucăți.
Articolele care încalcă această regulă pot fi scoase de la listare sau inactivate, după caz.

Detalii de plată și livrare
Vânzătorul are obligația de a introduce toate detaliile legate de livrarea și plata produsului în secțiunile special destinate din pagina produsului. Nu este permis ca vânzătorul să afișeze condițiile de livrare și plată doar în descrierea articolului.
Descrierile care încalcă aceasta regulă pot fi editate de către Serviciul Asistenta Clienți.

Anunțurile de tip licitație
Este interzis ca un vânzător să solicite un preț minim fix pentru licitațiile de tip Mokazie. În cazul acestor licitații, utilizatorii pot oferi ce preț consideră, urmând ca la expirarea termenului licitației cumpărătorul care oferă prețul cel mai mare înregistrat în sistem să fie considerat câștigător.

Orice condiționare a prețului inclusă în descrierea produsului și /sau efectuată prin mesaje între utilizatori va fi sancționată cu ștergerea licitației, precum și orice altă sancțiune de care dispune Organizatorul. Sancționarea va fi luată în considerare de la caz la caz, apreciată de Organizator, fără a fi obligat să aplice vreo sancțiune.

În cazul licitațiilor de tip Standard, prețul de pornire este stabilit de către vânzător. Nu este permis vânzătorului ca în textul descrierii produsului și / sau în titlu și / sau prin intermediul mesageriei să facă referire la un preț, altul decât cel stabilit la momentul postării licitației.

În situația în care vânzătorul a încălcat această regulă, Organizatorul poate sancționa vânzătorul prin ștergerea licitației sau prin orice altă modalitate pe care o consideră de cuviință. Sancționarea abaterilor reprezintă un drept al Organizatorului, nu o obligație, iar Organizatorul va analiza fiecare astfel de abatere de la caz la caz.

Listarea produselor interzise
Nu îi este permis unui vânzător să comercializeze produse interzise sau strict reglementate prin lege, articole care încalcă morala, precum și alte articole dezvoltate în secțiunea „Produse interzise”.
Organizatorul poate sancționa vânzătorul prin ștergerea produsului. Acesta din urmă va fi notificat în scris de către Organizator iar dacă se observă repetarea listării produselor interzise, contul respectivului utilizator poate fi blocat temporar/definitiv.

Listarea produselor cu drept de autor
Nu este permisă vânzarea produselor contrafăcute și a produselor “pirat”, respectiv nu pot fi postate pe site vânzări al căror obiect de activitate sunt bunurile obținute prin reproducerea integrală sau parțială, directă ori indirectă, temporară sau permanentă, prin orice mijloace și sub orice formă a operei, ori privind distribuirea operei care face obiectul dreptului de autor.

Organizatorul poate sancționa vânzătorul prin ștergerea vânzării. Acesta din urmă va fi notificat în scris de către Organizator, iar dacă se observă repetarea listării produselor „piratate”, contul respectivului utilizator poate fi afectat (suspendare temporară / definitivă).

Consecințele actelor neautorizate pe Okazii.ro
Fără a limita protecția legală, ne rezervăm dreptul de a suspenda sau anula calitatea unui membru al site-ului în cazul în care avem dovada înfăptuirii unor acte ilegale referitoare la tranzacțiile de pe site sau la utilizatorii serviciilor noastre.

Este interzisă înțelegerea între vânzători de a practica prețuri asemănătoare la produsele de același tip pe care le-au oferit spre vânzare. În cazul în care Organizatorul va sesiza asemenea înțelegeri și în cazul în care Organizatorul va sesiza că asupra unui alt vânzător se fac presiuni de orice tip pentru a practica aceleași preturi, atunci Organizatorul va bloca respectivele conturi ale vânzătorilor definitiv, fără notificare prealabilă.

În cazul în care Organizatorul are suspiciuni întemeiate legate de încercări ale utilizatorilor de a frauda tranzacțiile, acesta poate lua orice măsură pe care o consideră necesară în vederea stopării actelor de fraudă. În acest sens, Organizatorul are dreptul să suspende pe o perioadă de 7 zile contul utilizatorului suspectat de a desfășura activități frauduloase sau poate decide închiderea contului. Organizatorul își rezerva acest drept, el nefiind obligat în nicio măsură și de nicio terță parte să sancționeze utilizatorii. Organizatorul are un drept discreționar atât în ceea ce privește măsurile luate, cât și în ceea ce privește utilizatorii împotriva cărora vor fi luate aceste măsuri.

Informatiile au fost utile?
DaNu

Ai nevoie de mai multe informatii? Contacteaza-ne