Despre calificative

Wednesday, October 22nd, 2014

Scopul calificativelor

Calificativele sunt instrumente dedicate potenţialilor cumpărători de pe Okazii.ro pentru a lua decizii informate cu privire la tranzacţiile pe care doresc să le realizeze. Înainte de a cumpăra un produs, utilizatorii pot verifica reputaţia unui vânzător prin numărul de calificative primite, rezultate în urma tranzacţiilor.

Ce este un calificativ?

Calificativul este unitatea de măsură pentru succesul unei tranzacții online pe Okazii.ro si se acordă la finele unei tranzacții de către cei doi parteneri de tranzacţie.

Calificativul general este listat de Okazii.ro astfel: orice calificativ pozitiv duce la o creştere a calificativului general cu un punct, orice calificativ negativ micşorează calificativul general cu un punct. Calificativele neutre nu influenţează calificativul general.

Dacă o vânzare de tip Standard sau Mokazie cu oferte este ştearsă, vânzătorul va primi în mod automat un calificativ negativ din partea sistemului. Dacă o vânzare de tip Instant are înregistrate oferte și este ştearsa vânzătorul nu va primi un calificativ negativ.

Este interzisă orice acţiune de subminare a integrităţii sistemului de calificative. Conform Termenilor și Condiţiilor Okazii.ro, dacă un utilizator acumulează un calificativ general de -3 (minus trei), contul acestuia va fi blocat definitiv și nu va mai putea cumpăra sau vinde.

De asemenea, conform Termenilor și Condiţiilor Okazii.ro, dacă un utilizator va primi 3 calificative negative din poziţia de cumpărător, de la 3 vânzători diferiţi, într-un interval de 30 de zile, contul acestuia va fi blocat definitiv deoarece nu se respectă reglementările Okazii.ro.

Modul de funcționare a sistemului de calificative

Calificativul reprezintă unitatea de măsura pentru succesul unei tranzacții încheiate prin intermediul Okazii.ro. Acesta definește seriozitatea unui utilizator și poate avea un rol important în decizia de achizitionare a unui produs.

După finalizarea oricărei tranzacții atât vânzătorul cât și cumpărătorul pot acorda un calificativ celuilalt și pot adauga un scurt comentariu referitor la modul cum a decurs vânzarea respectivă.

Modul în care se acordă calificativele

Calificativele pot fi acordate imediat după finalizarea unei tranzacții accesând secțiunea Contul meu/Calificative/Calificative de acordat sau direct prin intermediul e-mail-ului de informare primit de la Okazii.ro.

Anularea și revizuirea

Wednesday, October 22nd, 2014

Procedura de întelegere reciprocă

În cazul în care pentru o anumită tranzacție au fost acordate calificative negative sau neutre, iar utilizatorii și-au rezolvat între timp problemele, se pot anula ambele calificative acordate. Pentru anularea calificativelor prin înțelegere reciprocă este necesar ca ambii parteneri de tranzacționare să fie de acord cu acest lucru.

Procedura de înțelegere reciprocă poate fi inițiată în maxim 90 de zile de la finalizarea tranzacției accesand link-ul “Inițiază” din secțiunea Contul meu/Calificative/Întelegerea reciprocă.

Calificativele anulate prin această procedură nu mai pot fi reacordate.

Revizuirea calificativelor

După acordarea unui calificativ negativ sau neutru fiecare utilizator are posibilitatea de a-l revizui în cazul în care consideră că a fost acordat în mod greșit. Prin funcția de revizuire poate fi modificată atât valoarea calificativului cât și comentariul asociat acestuia. Dacă ai acordat un calificativ neutru, el poate fi revizuit doar în pozitiv.

Opțiunea de revizuire a calificativelor este disponibilă doar pentru calificativele neutre și negative acordate, putând fi folosită timp de maxim 30 de zile de la acordarea acestora. Link-ul de revizuire este disponibil în dreptul calificativelor neutre și negative acordate și poate fi folosit o singură dată.

Anularea calificativelor la inițierea cererilor de retur comision

În momentul în care vânzătorul solicită returnarea comisionului pentru o tranzacție ca urmare a nefinalizarii acesteia, Okazii.ro poate lua decizia de anulare a eventualelor calificative acordate pentru această tranzacție dacă, în urma analizei se consideră că acestea au fost acordate în mod nejustficat.

Anularea calificativelor de către Okazii.ro

Okazii.ro anulează sau modifică anumite calificative doar în cazuri excepționale. Aceste situații pot fi cazuri în care reprezentantii Okazii.ro verifică detaliile unei tranzacții, iar în urma analizei unor probe concrete constată că feedback-urile au fost acordate fără o justificare reală.

Calcul și simboluri

Wednesday, October 22nd, 2014

Calificativul general

Calificativul general este valoarea afișată între paranteze în dreptul numelui de utilizator.

Calificativul general se calculează astfel:
– Valoarea lui crește cu un punct la fiecare calificativ pozitiv primit
– Valoarea lui scade cu un punct la fiecare calificativ negativ primit
– Valoarea lui rămâne neschimbată la primirea unui calificativ neutru

Simbolurile calificativelor

De la 10 la 49
De la 50 la 99
De la 100 la 499
De la 500 la 999
De la 1,000 la 4,999
De la 5,000 la 9,999
De la 10,000 la 24,999
De la 25,000 la 49,999
De la 50,000 la 99,999
De la 100,000 la 499,999
De la 500,000 la 999,999
De la 1,000,000 +

Calificativele multiple

Calificativele multiple sunt acele calificative primite/acordate între 2 utilizatori într-o saptămână calendaristică. Calificativul general pentru calificativele multiple va fi calculat după cum urmează:

– Dacă utilizatorul primește mai multe calificative negative decât pozitive valoarea calificativului general scade cu 1 punct;
– Dacă utilizatorul primește mai multe calificative pozitive decât negative valoarea calificativului general creste cu 1 punct;
– Dacă utilizatorul primește un număr egal de calificative pozitive și negative valoarea calificativului general ramane neschimbată (se consideră calificativ neutru).

Calificativele detaliate

Calificativele detaliate reprezintă o modalitate mai complexă prin intermediul căreia cumpărătorii pot nota serviciile pe care le-au oferit vânzătorii. Calificativele detaliate pot fi acordate doar de către cumpărători vânzătorilor.

Prin intermediul calificativelor detaliate cumpărătorii pot acorda note de la 1 la 5, unde 5 este nota maximă. Aspectele evaluate sunt următoarele:

– Acuratețea descrierii produsului
– Comunicarea cu vânzătorul
– Timpul de livrare
– Costul de transport

În cazul tranzactiilor în care livrarea produselor a fost gratuită sau predarea acestora s-a facut personal, de vânzător, nota pentru “Cost de transport” va fi cea maximă în mod automat .

În baza calificativelor detaliate sunt calculate părerile afișate în paginile de produs.

Nota afișata în secțiunea Păreri din pagina produsului reprezintă media calificativelor detaliate acordate de către cumparator pentru produsul respectiv (sunt luate în calcul doar calificativele detaliate acordate pentru Comunicare și Descrierea produsului). Comentariul afișat în dreptul notei este cel lăsat de cumpărător în momentul acordării calificativului.

Calificativele detaliate se calculează pentru ultimele 12 luni calendaristice și sunt afișate în pagina de profil a vânzătorului, sub forma unor stelute.

 

Calificativele private

Calificativele private pot fi acordate doar de către vânzători cumpărătorilor.

Vânzătorul poate alege această optiune atunci când dorește să acorde un calificativ unui cumpărătorului fără că acesta să fie public.

Calificativele private sunt vizibile doar în contul vânzătorului, în secțiunea Calificative acordate și în cel al cumpărătorului, în secțiunea de Calificative primite.

Opțiunea de acordare a unui calificativ privat este disponibilă doar pentru calificativele negative.

 

Procentajul de calificative pozitive

Procentajul de calificative pozitive arată câte dintre calificativele unui vânzător sunt pozitive. Acestea sunt afișate în profilul utilizatorului, în paginile cu listări de produse și în paginile de produse sub forma unui procent și sunt calculate pentru ultimele 12 luni de activitate.

Precizări generale

Wednesday, October 22nd, 2014

Calificativele anulate prin orice modalitate nu mai sunt afișate în profilele publice ale utilizatorilor, însă vor fi vizibile în continuare în conturile acestora.

Comentariile asociate calificativelor nu trebuie să conțină link-uri, date de contact sau comentarii ce pot fi considerate jignitoare.

Dacă o vânzare de tip Standard sau Mokazie cu oferte este ştearsă, vânzătorul va primi în mod automat un calificativ negativ din partea sistemului.

Conform Termenilor și Condiţiilor Okazii.ro, dacă un utilizator acumulează un calificativ general de -3 (minus trei), contul acestuia va fi blocat definitiv și nu va mai putea cumpăra sau vinde.

De asemenea, dacă un utilizator va primi 3 calificative negative din poziţia de cumpărător, de la 3 vânzători diferiţi, într-un interval de 30 de zile, contul acestuia va fi blocat definitiv deoarece nu se respectă reglementările Okazii.ro.