Ghidul vânzătorului Okazii.ro

Recomandări pentru creșterea vânzărilor pe Okazii.ro
Am creat acest ghid pentru a te ajuta s─â fii un v├ónz─âtor profesionist pe Okazii.ro, cea mai mare platform─â de comer╚Ť online din Rom├ónia. Este rezultatul unui studiu amplu pe care echipa Okazii l-a f─âcut analiz├ónd tranzac╚Ťiile celor mai buni v├ónz─âtori ├«n ultimii 5 ani.
Acest ghid te va ajuta ajuta să fii un vânzător de top!

Un comerciant bun ╚Ötie c─â aceast─â ÔÇťmeserieÔÇŁ se ├«nva╚Ť─â ├«n mult timp ╚Öi c─â necesit─â r─âbdare, perseveren╚Ť─â ╚Öi efort. Sunt multe trucuri pe care v├ónz─âtorii profesioni╚Öti le folosesc pentru a-╚Öi cre╚Öte v├ónz─ârile ╚Öi ├«n acest ghid pl─ânuim s─â-╚Ťi ├«mp─ârt─â╚Öim c├óteva dintre ele.
Cel mai important numitor comun pe care l-am identificat la v├ónz─âtorii profesioni╚Öti de pe Okazii este alinierea lor la filozofia ÔÇťclientul nostru, st─âp├ónul nostruÔÇť. Aceast─â sintagm─â, se pare, nu este doar un slogan de marketing, ci un mod de g├óndire folosit de cei mai buni v├ónz─âtori. ├Än plus, ea este confirmat─â de statisticienii Okazii:
V├ónz─âtorii care ofer─â servicii de calitate cump─âr─âtorilor v├ónd cu 143% mai mult dec├ót ceilal╚Ťi.
Ratingul de calitate pentru vânzători
Ratingul de calitate al vânzătorilor Okazii.ro este unul dintre cele mai obiective și sigure mijloace de clasificare a acestora. Sistemul reflectă feedback-ul direct al cumpărătorilor, impresia lor vis-à-vis de calitatea serviciilor oferite de vânzătorii respectivi.

Ratingul de calitate al unui v├ónz─âtor este cartea lui de vizita ╚Öi, cu c├ót un v├ónz─âtor are mai multe calificative pozitive ╚Öi un rating mai bun, cu at├ót inspir─â mai mult─â ├«ncredere. Prin urmare, cei mai buni v├ónz─âtori, cu cele mai multe tranzac╚Ťii apreciate, ajung pe primele locuri ├«n lista de c─âut─âri.
Ratingul de calitate al v├ónz─âtorilor de pe Okazii.ro se calculeaz─â ├«n func╚Ťie de:

Calificative
Calificativele sunt baza sistemului de rating, ele arată calitatea serviciilor oferite de vânzători. Calificativele se împart în două categorii:
ÔÇó Calificativele de tranzac╚Ťie: pozitiv/neutru/negativ. Se iau ├«n calcul doar calificativele primite ├«n calitate de v├ónz─âtor. Nu se ╚Ťine cont de calificativele acordate automat de sistem.
ÔÇó Calificativele detaliate: descriere produs, timp de livrare, cost livrare, comunicarea ├«ntre partenerii de tranzac╚Ťie. Cump─âr─âtorii arat─â o exigen╚Ť─â mai mare pentru produsele mai scumpe, prin urmare calificativele detaliate se vor aplica diferen╚Ťiat pentru fiecare categorie de produse v├óndute, pentru a nu-i dezavantaja pe v├ónz─âtorii de produse premium.

Corectitudinea vânzătorilor
Vânzătorii care nu încalcă regulamentul Okazii.ro vor beneficia de un rating mai bun decât aceia care au abateri.

Activitatea pe Okazii.ro
Un vânzător care nu mai vinde în mod constant, își pierde rating-ul de calitate indiferent de valoarea acestuia.
Conform sistemului de rating de pe Okazii.ro, cei mai buni v├ónz─âtori sunt marca╚Ťi cu statutul Gold, Silver, sau Bronze. Aceste marcaje se reg─âsesc ├«n pagina de profil a v├ónz─âtorilor.
Pentru a i se calcula ratingul de calitate, un v├ónz─âtor trebuie s─â aib─â cel pu╚Ťin 5 calificative detaliate primite ├«n ultimele 12 luni.

Semnifica╚Ťia ratingului este:

Rating Semnifica╚Ťie
GOLD Felicitări, ești unul din cei mai buni vânzători Okazii!
SILVER Felicitări, ești un vânzător foarte bun! Pentru a progresa, urmează sfaturile pe care le primești în prima pagină din Contul meu.
BRONZE E╚Öti un v├ónz─âtor bun. Urmeaz─â sfaturile din acest ghid pentru a-╚Ťi ├«mbun─ât─â╚Ťi performan╚Ťa ca v├ónz─âtor pe Okazii. Cea mai rapid─â modalitate de a-╚Ťi cre╚Öte ratingul ╚Öi a putea ob╚Ťine statutul de V├ónz─âtor Premium este s─â urmezi sfaturile pe care le prime╚Öti ├«n Contul meu.
MEDIU E╚Öti un v├ónz─âtor cu performan╚Ť─â medie. Te rug─âm s─â urmezi sfaturile din acest ghid ╚Öi pe cele personalizate pe care le prime╚Öti ├«n Contul meu pentru a progresa. Ne po╚Ťi contacta oric├ónd prin formularul de contact pentru a cere ajutor personalizat.
SLAB Datorit─â performan╚Ťei nesatisf─âc─âtoare pe Okazii, ai ratingul SLAB. Contul t─âu este sub monitorizare. Te rug─âm s─â urmezi foarte atent sfaturile din acest ghid ╚Öi s─â ├«mbun─ât─â╚Ťe╚Öti comunicarea cu clien╚Ťii t─âi. Urmeaz─â sfaturile personalizate pe care le prime╚Öti ├«n prima pagin─â din Contul meu pentru a nu risca ├«nchiderea contului Okazii.
V├éNZ─éTOR OCAZIONAL Datorit─â volumului mic de tranzac╚Ťii ├«n Okazii, nu putem s─â-╚Ťi calcul─âm rating ╚Öi recomand─âri personalizate pentru ├«mbun─ât─â╚Ťirea activit─â╚Ťii de v├ónz─âtor. Te ├«ncuraj─âm s─â urmezi sfaturile din acest ghid pentru a-╚Ťi cre╚Öte volumul v├ónz─ârilor.

Acest rating influen╚Ťeaz─â vizibilitatea produselor tale pe Okazii.ro, a╚Öa c─â este important s─â-l cre╚Öti pentru a putea vinde mai mult. ├Än sec╚Ťiunea Sfaturi pentru cre╚Öterea ratingului de v├ónz─âtor┬áam inclus sfaturi practice a c─âror aplicare aduce ├«n general rezultate importante.

Not─â. Pentru asisten╚Ť─â adaptat─â la activitatea ta pe Okazii, ├«ncepe prin a aplica recomand─ârile personalizate pe care le g─âse╚Öti ├«n Contul meu ÔÇô Fii un v├ónz─âtor mai bun. Acestea sunt calculate s─âpt─âm├ónal printr-un sistem automat, pe baza informa╚Ťiilor pe care le avem despre contul t─âu. Pentru mai multe detalii, te po╚Ťi adresa departamentului de Asisten╚Ť─â Clien╚Ťi folosind formularul de contact.

Cum s─â vinzi mai mult prin Okazii

Cum s─â vinzi mai mult pe Okazii.ro:
├Än cele ce urmeaz─â ├«╚Ťi oferim c├óteva sfaturi care te pot ajuta s─â-╚Ťi cre╚Öti v├ónz─ârile pe Okazii.ro.
ÔÇó Cre╚Öte-╚Ťi ratingul de v├ónz─âtor. Este important s─â ai un rating bun, deoarece cump─âr─âtorii studiaz─â istoricul v├ónz─âtorilor ├«nainte de a cump─âra. ├Än plus, Okazii.ro ofer─â expunere suplimentar─â pentru produsele v├ónz─âtorilor cu rating bun, ├«n special prin Sortarea dup─â relevan╚Ť─â a produselor, care a devenit modul implicit de sortare din luna august 2011. Pentru a afla cum s─â-╚Ťi cre╚Öti ratingul, vezi sec╚Ťiunea Sfaturi pentru cre╚Öterea ratingului de v├ónz─âtor din acest ghid.
ÔÇó Promoveaz─â-╚Ťi produsele. Reclama este sufletul comer╚Ťului ÔÇô acest lucru este valabil ╚Öi pe Okazii.ro! Studiaz─â op╚Ťiunile din pagina cu promov─âri de la punerea ├«n v├ónzare a unui produs, cump─âr─â promov─âri ╚Öi m─âsoar─â rezultatele! Pentru a te ajuta ├«n pagina de promov─âri, sistemul Okazii ├«╚Ťi sugereaz─â ├«n mod automat un pachet de promov─âri potrivite pentru produsul t─âu.
ÔÇó Fii V├ónz─âtor Premium. V├ónz─âtorii cu rating Gold, care dep─â╚Öesc un anumit volum de v├ónz─âri, pot primi statutul de V├ónz─âtor Premium. Aceast─â emblem─â d─â ├«ncredere cump─âr─âtorilor ╚Öi eviden╚Ťiaz─â produsele ├«n liste. Cite╚Öte mai multe despre V├ónz─âtor Premium.
ÔÇó Ofer─â Garan╚Ťia de Livrare. Dac─â e╚Öti persoan─â fizic─â, te po╚Ťi ├«nscrie ├«n programul Garan╚Ťia de Livrare. Aceasta este o modalitate de livrare a produselor ├«n care Okazii.ro re╚Ťine suma achitat─â de cump─âr─âtor p├ón─â c├ónd acesta confirm─â primirea coletului (dar nu mai mult de 2 s─âpt─âm├óni). Produsele pentru care se ofer─â Garan╚Ťia de Livrare au mai mul╚Ťi cump─âr─âtori. Cite╚Öte mai multe despre Garan╚Ťia de Livrare.
ÔÇó F─â toate tranzac╚Ťiile prin Okazii.ro. Dac─â un client dore╚Öte mai multe produse dec├ót cele comandate prin Okazii.ro, roag─â-l s─â le comande prin Okazii.ro. Volumul tranzac╚Ťiilor pe care le faci prin Okazii.ro influen╚Ťeaz─â istoricul ╚Öi statutul t─âu de v├ónz─âtor profesionist. Acest lucru deschide calea c─âtre statutul de V├ónz─âtor Premium.
ÔÇó Extinde-╚Ťi oferta de produse ╚Öi urm─âre╚Öte cererea. Un comerciant bun ╚Ötie s─â speculeze oportunit─â╚Ťile pe care le ofer─â pia╚Ťa. Apare un nou tip de telefon de la o companie renumit─â? Fii primul care-l vinde! Agilitatea ├«n v├ónz─âri este de cele mai multe ori profitabil─â.

Sfaturi pentru creșterea ratingului de vânzător
├Ämbun─ât─â╚Ťe╚Öte descrierea produselor!
Produsele cu o descriere complet─â, clar─â ╚Öi corect─â se v├ónd cu 86% mai mult dec├ót celelalte. Dac─â un cump─âr─âtor e nevoit s─â-╚Ťi trimit─â mesaje pentru a afla detaliile care-l intereseaz─â, este probabil un semn c─â descrierea produsului t─âu ar putea fi mai bun─â.
Descrierea produselor tale trebuie s─â fie:
ÔÇó Corect─â ╚Öi clar─â ÔÇô astfel, cump─âr─âtorii vor fi ├«ncuraja╚Ťi s─â cumpere.
ÔÇó Complet─â ╚Öi detaliat─â ÔÇô astfel, scade ╚Öansa s─â prime╚Öti calificativ negativ dup─â tranzac╚Ťie.
O descriere bun─â va include detalii precum cele de mai jos, f─âr─â s─â se limiteze doar la acestea:
ÔÇó Numele complet al produsului pe care ├«l vinzi (produc─âtor ╚Öi model).
ÔÇó Detaliile tehnice ale produsului, inclusiv dimensiuni, accesorii ╚Öi specifica╚Ťii tehnice.
ÔÇó Este recomandat s─â dai c├óteva informa╚Ťii legate de compatibilitatea cu alte produse.
ÔÇó Condi╚Ťia produsului ÔÇô fii sincer ╚Öi descrie ├«n detaliu toate viciile produsului, astfel ├«nc├ót cump─âr─âtorul s─â ╚Ötie la ce s─â se a╚Ötepte.
ÔÇó Modalit─â╚Ťile de livrare ╚Öi costurile aferente.
ÔÇó Termenul de livrare a produsului. Dac─â produsul nu poate fi livrat imediat dup─â primirea comenzii, trebuie s─â specifici acest lucru, altfel ri╚Öti s─â prime╚Öti feedback slab pentru timpul de livrare.
ÔÇó Fotografii de calitate, ideal la dimensiuni peste 700├Ś700 pixeli, pe fundal alb sau neutru (monocrom). Pozele bune ╚Öi clare ajut─â mult la cre╚Öterea v├ónz─ârilor.
ÔÇó Poze reale ale produsului, ├«n plus fa╚Ť─â de fotografiile oficiale. Acestea ajut─â ├«n special pentru produsele folosite sau resigilate.
ÔÇó Evit─â exprim─âri care descurajeaz─â poten╚Ťialii cump─âr─âtori, precum ÔÇťNU LICITA╚ÜI AIUREA, ACORD CALIFICATIV NEGATIV!ÔÇť. Cump─âr─âtorii evit─â ├«n general produsele cu astfel de descrieri ╚Öi Okazii.ro ├«╚Öi rezerv─â dreptul de a le suspenda sau de a le reduce expunerea.
Important. Ofer─â c├ót mai multe detalii relevante pentru produsul v├óndut, pentru a evita ne├«n╚Ťelegerile cu viitorii cump─âr─âtori! Descrierea produselor tale va seta un nivel de a╚Ötept─âri pentru cump─âr─âtori. ├Än situa╚Ťia ├«n care aceste a╚Ötept─âri sunt ├«n╚Öelate, cump─âr─âtorul va acorda calificativ negativ ╚Öi ratingul t─âu de v├ónz─âtor va fi sc─âzut.
Redu costul de transport!
Este important ca informa╚Ťiile despre costul de transport s─â fie clare. Asigur─â-te c─â specifici costurile de transport ├«n descrierea produselor tale ╚Öi c─â valoarea acestora este justificat─â.
Cump─âr─âtorii tind s─â evite v├ónz─âtorii ╚Öi produsele care au pre╚Ť mare de transport. Cere un cost corect pentru livrarea prin curier ÔÇô ├«╚Ťi vei cre╚Öte ╚Öansele de a vinde acel produs ╚Öi de a ob╚Ťine feedback pozitiv din partea clien╚Ťilor.
Dac─â oferi livrare gratuit─â clien╚Ťilor t─âi, ai ╚Öanse mari s─â ob╚Ťii un plus important ├«n v├ónz─âri.

Livreaz─â mai repede!
V├ónz─âtorii care livreaz─â rapid ╚Öi care ofer─â informa╚Ťii corecte privind timpul de livrare au rating mai bun ├«n Okazii.ro. Dac─â un produs poate fi adus doar la comand─â, men╚Ťioneaz─â acest lucru explicit ├«n corpul anun╚Ťului ╚Öi ├«n zona ÔÇťDetalii livrareÔÇŁ, c├ónd pui produsul ├«n v├ónzare.
Not─â. Po╚Ťi edita list─ârile existente dac─â detaliile de livrare nu sunt suficient de clare! Folose╚Öte linkul ÔÇťEditeaz─âÔÇŁ din Contul meu ÔÇô V├ónz─ârile mele..

Comunic─â inteligent!
Comunicarea bun─â este foarte important─â pentru primirea de feedback pozitiv ├«n urma tranzac╚Ťiilor. Comunicarea este cel mai eficient instrument de marketing pe care un v├ónz─âtor ├«l are la dispozi╚Ťie.
Ce trebuie s─â faci pentru a primi ratinguri bune pentru comunicare:
1. R─âspunde cu promptitudine ├«ntreb─ârilor primite de la clien╚Ťi pe forum sau prin mesageria intern─â. V├ónz─âtorii care ofer─â r─âspunsuri ├«n interval de 15 minute de la plasarea unei ├«ntreb─âri v├ónd cu 38% mai multe produse dec├ót cei care ├«nt├órzie s─â r─âspund─â.
2. Contacteaz─â-╚Ťi clientul la scurt timp dup─â comand─â pentru a cere confirmarea detaliilor comenzii (adresa, modalitatea de livrare etc). Este foarte bine dac─â po╚Ťi s─â suni, dar ╚Öi un email bine scris este bun ÔÇô vezi aici un exemplu. ├Än plus, po╚Ťi completa mesajul personalizat pe care s─â-l trimitem cump─âr─âtorilor t─âi ├«n urma tranzac╚Ťiilor, ├«n Contul meu ÔÇô Set─âri ÔÇô Mesaj personalizat pentru cump─âr─âtori.
3. Informeaz─â-l pe client c├ónd livrezi coletul. Dac─â folose╚Öti un serviciu de curierat rapid, spune-i clientului codul de tracking sau introdu acel cod ├«n Contul meu ÔÇô Loc de introduceri coduri tracking.
4. Fii receptiv la poten╚Ťialele probleme ├«nt├ómpinate de clien╚Ťii t─âi. Trateaz─â orice ├«ntrebare sau solicitare din partea acestora cu maxim de profesionalism.
5. Contacteaz─â clientul pentru a confirma primirea comenzii, la data la care te a╚Ötep╚Ťi s─â ajung─â coletul. Astfel verifici livrarea coletului ╚Öi ai oportunitatea s─â-l rogi s─â-╚Ťi ofere calificativ detaliat pe Okazii.

Respect─â regulile de tranzac╚Ťionare!
Respectarea termenilor ╚Öi condi╚Ťiilor Okazii.ro este important─â pentru men╚Ťinerea calit─â╚Ťii mediului de tranzac╚Ťionare. Abaterea de la acestea duce la sc─âderea ratingului t─âu de v├ónz─âtor. ├Än urma abaterilor repetate, accesul la contul t─âu va fi restric╚Ťionat temporar sau definitiv.
Pentru mai multe detalii, cite╚Öte Ajutor ÔÇô Reguli pentru v├ónz─âtori ╚Öi Termeni ╚Öi Condi╚Ťii Okazii.ro.

  • Ti-au fost utile informatiile?
  • Da   Nu

Ai nevoie de mai multe informatii? Contacteaza-ne