Taxe și comisioane

Okazii.ro percepe doua tipuri de taxe:
ÔÇó Taxa de listare ÔÇô perceput─â pentru listarea unui produs
ÔÇó Comisionul de tranzac╚Ťionare ÔÇô perceput atunci c├ónd un produs este v├óndut prin intermediul nostru

Taxa de listare

Listarea primelor 100 de produse pe Okazii.ro este gratuit─â, apoi se percepe o taxa de 0.01 EUR*. Sunt considerate list─âri at├ót activ─ârile ini╚Ťiale c├ót ╚Öi repunerile ├«n v├ónzare automate sau manuale.

├Än categoriile Servicii, Afaceri si industrie, Autoturisme, Autoutilitare ╚Öi Imobiliare se pot posta doar anun╚Ťuri, f─âr─â a fi perceput─â vreo tax─â suplimentar─â.

Pentru categoriile Art─â ╚Öi Obiecte de colec╚Ťie respectiv Libr─ârie ╚Öi toate subcategoriile acestor listarea produselor este gratuit─â indiferent de valoarea produselor listate.

Listarea produselor cu pre┼úul mai mic de 20.01 de lei sau 5.01 EUR este gratuit─â, ├«n cazul licita╚Ťiilor pre╚Ťul de referin╚Ť─â este cel de pornire, cel rezervat sau pre╚Ťul blitz.

Comisionarea

Atunci c├ónd o v├ónzare este ├«ncheiat─â cu succes, v├ónz─âtorul pl─âte╚Öte c─âtre Okazii.ro un comision procentual din valoarea produsului. ├Än momentul ├«n care cump─âr─âtorul plaseaz─â comanda, din contul de utilizator al v├ónz─âtorului este retras ├«n mod automat comisionul de tranzac╚Ťionare. Achitarea comisioanelor se realizeaz─â prin alimentarea contului de utilizator.

Costurile pentru serviciile oferite de Okazii.ro sunt afisate fara TVA, acesta urmand a fi achitat la alimentarea contului.

Returnarea comisioanelor

Comisioanele de tranzac╚Ťionare sunt percepute doar pentru tranzac╚Ťiile finalizate cu succes. Dac─â o tranzac╚Ťie nu s-a finalizat, v├ónz─âtorul poate solicita returnarea comisionului. Cererea poate fi ini╚Ťiat─â ├«n maxim 30 de zile de la data la care a fost efectuata comanda.

├Änainte de ini╚Ťierea cererii de retur comision v├ónz─âtorul trebuie s─â trimit─â un mesaj cump─âr─âtorului prin intermediul mesageriei Okazii.ro ├«n care s─â ├«i cear─â confirmarea anul─ârii comenzii. Dup─â primirea unui r─âspuns sau dup─â expirarea termenului de 2 zile cererea trebuie trimis─â spre analiz─â, urm├ónd s─â primeasc─â o rezolu╚Ťie ├«n cel mult 4 zile.

├Än cazul ├«n care, dup─â ini╚Ťierea cererii de retur comision, tranzac╚Ťia s-a realizat totu╚Öi, v├ónz─âtorul are posibilitatea de anulare a cererii.

Dacă un vânzător solicită returnarea comisionului în mod nejustificat, în repetate rânduri, acesta poate primi un avertisment din partea Okazii.ro.

├Än╚Ötiin╚Ť─ârile de plat─â

├Än╚Ötiin╚Ť─ârile de plat─â se emit ├«n mod automat atunci c├ónd suma datorat─â de c─âtre un utilizator dep─â╚Öe╚Öte 1 EURO.
├Än╚Ötiin╚Ť─ârile de plat─â se emit ├«n data de 1 a fiec─ârei luni pentru opera╚Ťiunile din luna precedent─â.

Termenul de plat─â pentru ├«n╚Ötiin╚Ť─ârile de plat─â este de 10 zile calendaristice de la emitere.

Valoarea unei ├«n╚Ötiin╚Ť─âri de plat─â nu se actualizeaz─â atunci c├ónd se fac aliment─âri par╚Ťiale ╚Öi nu ┼úine cont de solicit─ârile de returnare a comisioanelor ini╚Ťiate de c─âtre un v├ónz─âtor ├«n acea perioad─â.Pentru a vizualiza toate ├«n╚Ötiin╚Ť─ârile de plat─â din ultimele 18 luni ├«n sec╚Ťiunea Financiar, click pe ├Än╚Ötiin╚Ť─âri de plat─â din meniul ÔÇťRaport─âri financiareÔÇŁ din partea st├óng─â a paginii.

Achitarea sumei din ├«n╚Ötiin╚Ťarea de plat─â se realizeaz─â prin alimentarea contului de utilizator. Dac─â, dup─â emiterea ├«n╚Ötiin╚Ť─ârii de plat─â, v├ónz─âtorului ├«i sunt returnate comisioane sau prime╚Öte bonusuri din partea Okazii.ro, acestea vor fi considerate aliment─âri.

Exemplu: ├«n data de 30 iunie se emite o ├«n╚Ötiin╚Ťare de plata cu valoarea de 10 EURO. Dac─â v├ónz─âtorului i se va returna un comision ├«n valoare de 2 EUR ├«n data de 1 iulie, pentru achitarea ├«n╚Ötiin╚Ť─ârii de plat─â acesta va trebui s─â mai achite doar 8 EURO.

Termenul de plat─â al unei ├«n╚Ötiin╚Ť─âri este de 10 zile de la data emiterii, iar dac─â aceasta nu este achitat─â, contul este suspendat p├ón─â la efectuarea pl─â╚Ťii. ├Än cazul ├«n care contul ├«╚Ťi este suspendat temporar pentru neplat─â vei fi notificat printr-un e-mail, iar accesul la serviciile de punere ├«n v├ónzare, promovare ╚Öi import produse ├«╚Ťi va fi restric╚Ťionat.

Valorile comisioanelor variaz─â ├«n func╚Ťie de categoria ├«n care se realizeaz─â tranzac╚Ťia.

Categorie Subcategorie Comision Comision abonament Pro
Arta si obiecte de colectie Toate subcategoriile 3.90%** 6.40%**
Autoaparare Toate subcategoriile 3.90% 6.40%
Casa si gradina Toate subcategoriile 3.90% 6.40%
Fashion & Beauty Accesorii moda 4.90% 7.40%
Imbracaminte 4.90% 7.40%
Incaltaminte 4.90% 7.40%
Nunta 4.90% 7.40%
Vintage 4.90% 7.40%
Gravide si mamici 4.90% 7.40%
Ceasuri 3.90% 6.40%
Cosmetice barbati 3.90% 6.40%
Cosmetice femei 3.90% 6.40%
Handmade 3.90% 6.40%
Bijuterii 3.90% 6.40%
Ochelari 3.90% 6.40%
Parfumuri 3.90% 6.40%
Sanatate 3.90% 6.40%
Retele MLM 3.90% 6.40%
Turism 3.90% 6.40%
Filme, Muzica, Jocuri PC Toate subcategoriile 3.90% 6.40%
Librarie Toate subcategoriile 3.90%** 6.40%**
Piese auto si accesorii Toate subcategoriile 3.90%* 6.40%*
Sex shop Toate subcategoriile 3.90% 6.40%
Sport Toate subcategoriile 3.90% 6.40%
Tutungerie Toate subcategoriile 3.90% 6.40%
Universul copiilor Toate subcategoriile 3.90% 6.40%

*Comisionul minim perceput pentru subcategoria Dezmembrări este de 0.40 EUR.

**Pentru categoriile Arta si Obiecte de colectie respectiv Librarie si toate subcategoriile acestora se aplic─â un comision minim de 1 leu dar nu mai mult de 30% valoarea produsului.

Pentru celelalte categorii, valoarea comisionului este de 2,8% din pre╚Ťul final de tranzac╚Ťionare a produsului, ├«n limita a 25 EUR (limita maxim─â a comisionului).

Produsele din categoria Computere/Dezmembr─âri laptopuri sunt comisionate cu 2,8% din valoarea produsului, dar nu cu mai pu╚Ťin de 0,40 EURO.

Prin excep╚Ťie, produsele care au drept caracteristici (atribute) ÔÇťnou, cu factur─âÔÇŁ, ÔÇ×garan╚ŤieÔÇŁ ╚Öi fac parte din categoriile de mai jos, au comisionul de 1% din pre╚Ťul final de tranzac╚Ťionare, ├«n limita a 25 EUR.
Categoriile sunt:
– Aparate foto
– Camere video ╚Öi accesorii
– Computere
– Componente PC
– Periferice si Multimedia
– Console jocuri ╚Öi┬ágaming
–┬áTelecomunicatii, retelistica si datacenter
– Electrocasnice
– Electronice
– Imprimante ╚Öi copiatoare
– Monitoare
– PDA
– Software
– Tablete ╚Öi accesorii
– Telefoane mobile ╚Öi smartphone

Pentru utilizatorii care beneficiaza de abonamentul de magazin PRO la grilele standard de comisionare se adauga 2.5

Alimentarea contului

Pentru alimentarea contului ai la dispozi╚Ťie o serie de modalit─â╚Ťi menite s─â fac─â acest proces c├ót mai u╚Öor pentru tine.
├Ä╚Ťi po╚Ťi alimenta contul prin:
– ordin de plat─â
– SMS
– cardul de credit/debit
– Paypal
– mandat po╚Ötal

Ordin de plat─â

Această metodă este disponibilă atât pentru persoanele fizice cât și pentru cele juridice, iar suma minimă care poate fi plătită este de 1 EUR.
Ordinul de plat─â poate fi completat la sucursala oric─ârei b─ânci din Rom├ónia sau poate fi realizat ├«n mod electronic. Pentru identificarea corect─â a pl─â╚Ťilor este important ca ├«n detaliile pl─â╚Ťii s─â fie specificat ╚Öi username-ul contului de utilizator Okazii.ro pentru care faci plata.
Datele contului bancar al Okazii.ro care ├«╚Ťi sunt necesare la completarea ordinului de plat─â, sunt urm─âtoarele:

BITFACTOR S.R.L
Cod fiscal : RO33928115
Cod IBAN: RO 70 BREL 0002 0009 1301 0103
Banca: Libra Bank Rom├ónia ÔÇô Sucursala Pantelimon

*toate pl─â╚Ťile trebuie realizate ├«n lei, conversia ├«n euro urm├ónd s─â se fac─â automat la cursul BNR din ziua ├«n care plata a fost efectuat─â.
Dup─â efectuarea pl─â╚Ťii este necesar s─â ne trimi╚Ťi o copie a ordinului de plat─â pe adresa de e-mail plati@okazii.ro, confirmarea aliment─ârii put├ónd dura p├ón─â la 15 zile.

SMS

├Än cazul aliment─ârii prin SMS po╚Ťi face plata online sau offline.
ÔÇó Plata online prin SMS

├Än cazul aliment─ârii prin SMS online, suma standard ce poate fi pl─âtita este de 10 EURO. Metoda este disponibil─â pentru re╚Ťelele de telefonie mobila Orange ╚Öi Vodafone.

Primul pas presupune validarea num─ârului de telefon de pe care dore╚Öti s─â faci plata, av├ónd posibilitatea s─â ├«l folose╚Öti pe cel precompletat (cel asociat contului) sau s─â introduci un alt num─âr de telefon. Va trebui s─â trimi╚Ťi codul afi╚Öat ├«n pagin─â, prin SMS, la num─ârul 7410, urm├ónd s─â completezi apoi codul de validare primit ╚Öi s─â ape╚Öi VALIDEZ.
Plata va fi confirmată instant și contul tău va fi creditat cu 10 EURO.

ÔÇó Plata offline prin SMS

Sumele standard ce pot fi alimentate prin aceast─â metod─â sunt de 5, respectiv 10 EURO.
├Än cazul variantei de 5 EURO contul va fi alimentat cu suma de 4.5 EURO, diferen╚Ťa dator├ónd-se costurilor de procesare a pl─â╚Ťii.

– plata de 10 EURO se face prin trimiterea textului okazii10┬ála num─ârul┬á7440┬ápentru ┬áre╚Ťelele Orange ╚Öi Vodafone (cost total 10.10 EURO +TVA)
– plata de 5 EURO se face prin trimiterea unui SMS cu textul okazii5┬ála num─ârul┬á7440┬ápentru ┬áre╚Ťelele Orange ╚Öi Vodafone (cost total 5.10 EURO +TVA)

Codul primit prin SMS trebuie introdus ├«n sec╚Ťiunea ÔÇťIntrodu codul primitÔÇŁ, confirmarea pl─â╚Ťii realiz├óndu-se instant.
La alimentarea contului poate fi folosit orice număr de telefon mobil, însă valoarea maximă care poate fi încărcată de pe același număr este de 20 EUR/lună.

Carte de credit/debit

├Än sec╚Ťiunea Financiar a contului po╚Ťi alege s─â pl─âte╚Öti cu cardul,at├ót ├«n calitate de persoan─â juridic─â c├ót ╚Öi de persoan─â fizic─â. Pl─â╚Ťile prin intermediul cardurilor de debit sau credit sunt procesate de c─âtre partenerii no╚Ötri prin intermediul unei conexiuni securizate SSL, datele transmise fiind criptate.

Procesul de plat─â decurge astfel:
– alegi op╚Ťiunea de plat─â cu cardul bancar ╚Öi apoi selectezi suma pe care dore╚Öti s─â o alimentezi
– vei fi redirec╚Ťionat automat c─âtre pagina procesatorului de pl─âti unde vei furniza datele cardului t─âu
– imediat dup─â procesarea pl─â╚Ťii, suma alimentat─â se va reg─âsi ├«n contul t─âu de utilizator

Pentru pl─â╚Ťile cu carduri credit/debit emise sub sigla Visa ╚Öi MasterCard (Visa/Visa Electron ╚Öi Mastercard/Maestro) este folosit sistemul 3D Secure elaborat de aceste organiza╚Ťii care asigur─â tranzac╚Ťiilor online acela╚Öi nivel de securitate ca al celor realizate la bancomat sau ├«n mediul fizic, la comerciant.

├Än cazul ├«n care cardul t─âu nu este ├«nrolat ├«n sistemul 3D Secure ╚Öi nu po╚Ťi efectua plata, ├«╚Ťi recomand─âm s─â iei leg─âtura cu banca emitent─â a cardului.
Suma minim─â de plat─â este de 1 EURO.

PayPal

Aceast─â metod─â de plat─â este disponibil─â at├ót pentru persoane fizice c├ót ╚Öi juridice. Alimentarea prin PayPal se poate face direct din contul Okazii.ro, confirmarea pl─â╚Ťii realiz├óndu-se instant.
Suma minim─â de plat─â este de 10 EURO.

Mandat poștal

Procesul decurge astfel:
Accesezi sec╚Ťiunea Financiar/Alimenteaz─â contul, introduci suma pe care dore╚Öti s─â o pl─âte╚Öti ╚Öi ne furnizezi c├óteva date personale necesare la efectuarea trimiterii scrisorii prin curier. ├Än maxim o zi lucr─âtoare de la lansarea comenzii ├«╚Ťi vom trimite prin curier un plic ├«nso╚Ťit de o sum─â ramburs.

Reprezentantul firmei de curierat te va contacta pentru a stabili ora la care se va face livrarea.

Valoarea rambursului este suma aleas─â de tine la cursul oficial BNR din ziua pla╚Ťii plus TVA. ├Än plicul pe care ├«l vei primi se afl─â codul cu care vei confirma plata intr├ónd ├«n sec╚Ťiunea Contul meu ÔÇô Confirm─â plata. Imediat dup─â ce ai confirmat plata, contul ├«╚Ťi va fi alimentat.
Suma minim─â de plat─â este de 20 EUR

Sistemul de facturare

În cazul persoanelor juridice facturile sunt eliberate în mod automat la fiecare alimentare a contului.
Pentru a primi factura aferent─â pl─â╚Ťii este necesar ca ├«n pagina de alimentare a contului, ├«n cazul pla╚Ťilor prin card, ordin de plata sau Paypal, s─â bifezi op╚Ťiunea ÔÇťSunt persoan─â juridic─âÔÇŁ.

Etapele procesului:
1. selectezi suma cu care dorești să alimentezi contul și ne furnizezi datele firmei necesare la întocmirea contractului și facturii aferente.
2. ├«╚Ťi vom trimite ca document ata╚Öat la e-mail-ul de confirmare a cererii un contract simplu de prest─âri servicii (numai ├«n cazul primei pl─â╚Ťi) ╚Öi factura proforma aferent─â sumei cu care dore╚Öti alimentarea contului t─âu.
3. trebuie s─â efectuezi plata asociat─â facturii ╚Öi s─â ne trimi╚Ťi dovada pl─â╚Ťii prin e-mail la suport@okazii.ro sau prin fax la num─ârul de telefon 021.20.95.325 specific├ónd ÔÇť├Än aten╚Ťia Asisten╚Ť─â Clien╚Ťi Okazii.roÔÇŁ. Imediat ce vom primi dovada pl─â╚Ťii, vom valida cererea de ├«nc─ârcare a contului.
4. contractul ata╚Öat trebuie semnat/stampilat ├«n 2 exemplare ╚Öi te rugam s─â ├«l trimi╚Ťi la adresa noastr─â:

Bitfactor SRL
B-dul Pierre de Coubertin Nr 3-5, Office Building, Etaj 2
Sector 2, Cod Postal 021901
București;

5. ├«n maxim 24 de ore de la primirea contractului ├«╚Ťi vom restitui unul din cele doua exemplare, semnat ╚Öi stampilat de noi.
Dac─â ai alimentat contul ├«n calitate de persoana fizic─â ╚Öi dore╚Öti o factur─â fiscal─â este necesar s─â solici╚Ťi acest lucru prin intermediul unui e-mail la adresa suport@okazii.ro ├«n care s─â precizezi urm─âtoarele informa╚Ťii: nume, prenume ╚Öi adres─â.

Solicit─ârile pot fi trimise ├«n maxim 30 de zile de la realizarea pl─â╚Ťii.

Facturi pentru comisioanele reţinute la tranzacţii cu Garanţia de Livrare

Utilizatorii persoane juridice au acces direct din cont la factura fiscal─â pentru comisioanele re╚Ťinute la tranzac╚Ťiile realizate prin Garan╚Ťia de Livrare, cu plata ramburs sau cu cardul.
Aceste facturi se emit ├«n mod automat ├«n prima zi a lunii, pentru tranzac╚Ťiile realizate ├«n luna anterioar─â, dac─â v├ónz─âtorul a completat ├«n prealabil datele de facturare ├«n sec╚Ťiunea Set─âri/Profil/Date de facturare.
Facturile emise vor fi disponibile ├«n format digital ├«n cadrul sec╚Ťiunii Financiar/Raport─âri financiar/Facturi fiscale .

  • Ti-au fost utile informatiile?
  • Da   Nu

Ai nevoie de mai multe informatii? Contacteaza-ne