Reguli pentru vânzători

Listarea articolelor în categoria potrivită
Articolele trebuie să fie listate în categoria potrivită.
Vânzările care nu respectă această regulă pot fi mutate în categoria potrivită sau, după caz, șterse/inactivate.

Obiectul vânzării
O v├ónzare trebuie s─â aib─â ca obiect comercializarea unui articol sau a unui serviciu concret, cu descrierea ╚Öi pre╚Ťul aferent acestuia. Nu sunt permise v├ónz─ârile care au c─â obiect furnizarea unor cataloage, oferte sau orice alte tipuri de anun╚Ťuri care, prin ofertele realizate de poten╚Ťialii cump─âr─âtori, pot duce la cre╚Öterea, ├«n mod artificial, a calificativului general al unui utilizator, f─âr─â a se ├«ncheia o tranzac╚Ťie.
Este interzisă punerea în vânzare a unor produse, având că unic scop fraudarea serviciului.

├Än cazul ├«n care Okazii.ro va detecta ├«ncerc─âri de punere ├«n v├ónzare a acestor produse nu numai c─â va proceda la ├«nl─âturarea acestora de pe site, ├«ns─â Organizatorul va avea la dispozi╚Ťie o serie de m─âsuri de sanc╚Ťionare cum ar fi notificarea, aten╚Ťionarea, suspendarea sau chiar ├«nchiderea contului de utilizator. Okazii.ro ├«╚Öi rezerva acest drept ├«n mod discre╚Ťionar, nefiind ├«n niciun sens ╚Öi ├«n nicio m─âsur─â obligat s─â procedeze la ├«nl─âturarea produsului ╚Öi/sau sanc╚Ťionarea v├ónz─âtorului.

Cantitatea articolelor
├Än momentul list─ârii unei v├ónz─âri cu mai multe articole identice, v├ónz─âtorul se oblig─â s─â de╚Ťin─â ├«ntreg stocul de produse ├«nscris ├«n cadrul acesteia.

V├ónz─ârile care ├«ncalc─â aceast─â regul─â pot fi ╚Öterse/inactivate de c─âtre Serviciul Asistenta Clien╚Ťi, iar contul utilizatorului care ├«ncalc─â aceast─â regul─â poate fi suspendat temporar sau definitiv, potrivit propriei op╚Ťiuni a Organizatorului, f─âr─â ca acesta s─â fie obligat s─â justifice, ├«n orice mod sau ├«n orice m─âsur─â, sanc╚Ťiunea aplicat─â.

Oferte fictive
Nu este permis ca un utilizator s─â introduc─â, ├«n cadrul descrierilor produselor sau ├«n mesajele din forumuri, formul─âri prin care ceilal╚Ťi membrii ai site-ului sunt ├«ndemna╚Ťi s─â plaseze oferte doar pentru a primi datele de contact ale v├ónz─âtorului sau ├«n cadrul altor v├ónz─âri cu pre╚Ťuri mai mici, ├«n vederea fraud─ârii sistemului de comisionare.

V├ónz─ârile care ├«ncalc─â aceast─â regul─â pot fi ╚Öterse de c─âtre Serviciul Asisten╚Ť─â Clien╚Ťi, iar contul utilizatorului care ├«ncalc─â aceast─â regul─â poate fi suspendat temporar sau definitiv, potrivit propriei op╚Ťiuni a Organizatorului, f─âr─â c─â acesta s─â fie obligat s─â justifice, ├«n orice mod sau ├«n orice m─âsur─â, sanc╚Ťiunea aplicat─â.

Pre╚Ťuri multiple
Utilizatorilor nu le este permis ca ├«n descrierea sau ├«n titlul v├ónz─ârii s─â introduc─â un alt pre╚Ť dec├ót cel ├«nscris ├«n sec╚Ťiunea special destinat─â, din pagina v├ónz─ârii. V├ónz─ârile care ├«ncalc─â aceast─â regul─â pot fi ╚Öterse/inactivate de c─âtre Serviciul Asistenta Clien╚Ťi.

├Än cazul ├«n care, ├«n urma verific─ârilor efectuate de Organizator se descoper─â faptul c─â v├ónz─âtorii au trecut ├«n descrierea produselor, ├«n forum sau ├«n mesajele trimise c─âtre cump─âr─âtor pre╚Ťuri mai mari dec├ót cele trecute ├«n sec╚Ťiunea ÔÇ×Pre╚ŤÔÇŁ din pagina v├ónz─ârii, atunci Organizatorul va retrage din contul v├ónz─âtorului comisionul real al tranzac╚Ťiei, calculat la pre╚Ťul real, din care va sc─âdea comisionul perceput ini╚Ťial, calculat la pre╚Ťul mai mic indicat ├«n sec╚Ťiunea ÔÇ×Pre╚ŤÔÇŁ din pagina v├ónz─ârii.

Datele vânzătorului
Utilizatorii nu pot să furnizeze datele lor de contact (exemplu: numărul de telefon, adresa de e-mail etc) când fac descrierea produsului, în cadrul numelui de utilizator, în cadrul detaliilor legate de livrarea și plata articolului, a comentariilor din forumuri sau în cadrul comentariilor asociate calificativelor acordate sau primite. De asemenea, nu este permis ca un utilizator să ceară datele de contact în cadrul mesajelor din forumurile produselor.

├Änc─âlcarea acestei reguli poate duce la ├«nl─âturarea textului care con╚Ťine datele de contact, eliminarea produsului de pe site sau chiar suspendarea temporara sau definitiv─â a contului Okazii.ro.

Informa╚Ťiile calomnioase
Informa╚Ťiile furnizate ├«n titlul sau ├«n descrierea produsului, ├«n forumurile v├ónz─ârilor sau ├«n comentariile asociate calificativelor nu pot fi obscene, jignitoare, calomnioase sau s─â ├«ncalce intimitatea uneia dintre p─âr┼úi.

Astfel de v├ónz─âri pot fi ╚Öterse de Organizator, iar contul utilizatorului care ├«ncalc─â aceast─â regul─â poate fi suspendat temporar sau definitiv, potrivit propriei op╚Ťiuni a Organizatorului, f─âr─â c─â acesta s─â fie obligat s─â justifice, ├«n orice mod sau ├«n orice m─âsur─â, sanc╚Ťiunea aplicat─â.

Manipularea cuvintelor cheie
În titlul vânzării sau în descrierea acesteia nu este permisă introducerea unor cuvinte cheie care nu au legătură directă cu produsul comercializat.
V├ónz─ârile care ├«ncalc─â aceasta regul─â pot fi editate/╚Öterse/inactivate de c─âtre Serviciul Asistenta Clien╚Ťi al site-ului.

Multiplicarea anun╚Ťurilor
Nu este permis─â multiplicarea v├ónz─ârilor introduse ├«n cadrul site-ului. O v├ónzare este considerat─â ca fiind multiplicat─â atunci c├ónd este activat─â ├«n cadrul site-ului de c─âtre v├ónz─âtor ├«n aceea╚Öi form─â de dou─â sau de mai multe ori. Pot fi considerate v├ónz─âri multiplicate ╚Öi v├ónz─ârile aceluia╚Öi utilizator care au ca obiect comercializarea aceluia╚Öi produs, ├«ns─â cu pre╚Ťuri, descrieri, titluri sau fotografii diferite.
V├ónz─ârile care ├«ncalc─â aceasta regul─â pot fi ╚Öterse de c─âtre Serviciul Asistenta Clien╚Ťi al site-ului.

Stabilirea unui pre╚Ť rezonabil
Pre╚Ťul rezonabil este considerat ca fiind aproximativ pre╚Ťul mediu la care articolul respectiv poate fi achizi╚Ťionat de la al╚Ťi utilizatori ai site-ului, din cadrul altor site-uri de specialitate sau magazine online.
V├ónz─ârile care ├«ncalc─â aceast─â regul─â pot fi ╚Öterse de c─âtre Serviciul Asistenta Clien╚Ťi al site-ului.

Promovarea
V├ónz─âtorul nu poate face reclam─â ├«n cadrul v├ónz─ârii sale la produse, companii sau servicii ale unei ter╚Ťe p─âr┼úi, care nu au leg─âtur─â cu articolul listat.
├Änc─âlcarea acestei reguli poate duce la ╚Ötergerea v├ónz─ârii respective de c─âtre Serviciul de Asisten╚Ť─â Clien╚Ťi.

Starea și descrierea articolului
Starea produsului declarat─â la punerea ├«n v├ónzare trebuie s─â fie ├«n deplin─â concordan╚Ť─â cu starea real─â a acestuia. Exemplu, starea ÔÇ×NOUÔÇŁ se va folosi doar pentru produsele care intr─â ├«n categoria ÔÇ×nou-nou╚Ť, nefolosit, sigilat ├«n ambalajul original al produc─âtorului, f─âr─â urme de folosireÔÇŁ. Descrierea articolului trebuie s─â fie ├«n concordan╚Ť─â cu titlul acestuia ╚Öi s─â includ─â caracteristicile esen╚Ťiale ale articolului care va fi v├óndut.
Vânzările care încalcă Politica de Listare pot fi șterse/inactivate de către Organizator.

Referin╚Ťe
Nu ├«i este permis v├ónz─âtorului s─â foloseasc─â, pentru a descrie un produs pus ├«n v├ónzare, orice fel de trimiteri, referin╚Ťe la ╚Öi / sau link-uri c─âtre:
– alte site-uri care promoveaz─â comer╚Ťul prin licita╚Ťii;
– site-uri care ofer─â aceea╚Öi marf─â;
– site-uri care ofer─â marf─â interzis─â de Okazii.ro;
– site-uri pay per click/view;
– site-uri de comer╚Ť electronic rom├óne╚Öti.

Regula aceasta se extinde ╚Öi asupra mesajelor trimise ├«ntre utilizatori. V├ónz─âtorului nu ├«i este permis, de asemenea, s─â foloseasc─â fotografii care con╚Ťin men╚Ťiunea unui site concurent (sau nu), ├«n pagina produsului pus spre v├ónzare.

Orice abatere de la aceast─â regul─â poate duce la notificarea v├ónz─âtorului, aten╚Ťionarea acestuia, precum ╚Öi la suspendarea temporar─â a contului de utilizator. Sanc╚Ťionarea comportamentului necorespunz─âtor pe site este un drept pe care ├«l are Organizatorul, nu o obliga╚Ťie. Organizatorul va aprecia ├«n mod discre╚Ťionar, de la caz la caz, dac─â ╚Öi ├«n ce modalitate va sanc╚Ťiona utilizatorii care nu respect─â prezentele reguli.

Anun╚Ťuri cump─ârare/schimb
├Än cadrul site-ului nu este permis─â introducerea de anun╚Ťuri de cump─ârare sau schimb exclusiv. Anun╚Ťurile care ├«ncalc─â aceast─â regul─â pot fi ╚Öterse de c─âtre Serviciul Asistenta Clien╚Ťi al site-ului.

Condi╚Ťionarea ofert─ârii
De principiu, v├ónzarea bunurilor sau prestarea unor servicii postate pe site nu pot fi condi╚Ťionate de ├«ndeplinirea altor formalit─â╚Ťi dec├ót cele men╚Ťionate ├«n acest document. Cu toate acestea, pot exista situa╚Ťii ├«n care v├ónz─âtorul poate solicita ├«ndeplinirea unor condi╚Ťii ├«n plus, pentru a se asigura c─â o tranzac╚Ťie se va desf─â╚Öura cu succes.

├Än acest sens, v├ónz─âtorul poate solicita posibilului cump─âr─âtor s─â ├«l contacteze pentru: a verifica stocul produselor, disponibilitatea unei m─âsuri / culori etc. ├Äns─â, ├«n situa╚Ťia ├«n care exist─â neclarit─â╚Ťi cu privire la adresa de livrare, v├ónz─âtorul va contacta cump─âr─âtorul cu scopul de a elimina orice ├«ndoial─â.

├Än plus, v├ónz─âtorul trebuie s─â se asigure c─â descrierea produsului pus ├«n v├ónzare este clar formulat─â, f─âr─â a l─âsa loc de interpret─âri, va folosi o exprimare c├ót mai u╚Öor de abordat ╚Öi de ├«n╚Ťeles de c─âtre orice persoan─â care ar putea accesa site-ul, va oferi orice informa╚Ťie relevant─â cu privire la produs, facilit─â╚Ťi, starea produsului etc.

├Än momentul punerii ├«n v├ónzare a produsului, v├ónz─âtorul va oferi ╚Öi informa╚Ťii cu privire la politica comercial─â agreat─â, respectiv va men╚Ťiona dac─â ╚Öi ├«n ce condi╚Ťii este posibil─â returnarea produsului, care sunt modalit─â╚Ťile ╚Öi costurile de transport, alte facilit─â╚Ťi pe care le ofer─â sau nu cump─âr─âtorilor.

├Än ceea ce prive╚Öte modalitatea de exprimare, v├ónz─âtorul va evita formul─ârile imperative, cu tent─â amenin╚Ť─âtoare sau ofensatoare, formul─ârile ironice sau orice alte formul─âri care ar putea fi considerate neadecvate de c─âtre utilizatori. Toate detaliile solicitate de cump─âr─âtori sau postate de la momentul punerii ├«n v├ónzare a produsului se vor da folosind un ton calm, politicos etc.

Anumite condi╚Ťion─âri de tipul acord─ârii unui calificativ negativ cump─âr─âtorului ├«n lipsa contact─ârii v├ónz─âtorului pe forum, inclus─â ├«n descrierea produsului ╚Öi / sau efectuat─â prin mesaje ├«ntre utilizatori va fi sanc╚Ťionat─â cu editarea descrierii produsului, precum ╚Öi orice alt─â sanc╚Ťiune de care dispune Organizatorul.

Sanc╚Ťionarea va fi luat─â ├«n considerare de la caz la caz ╚Öi apreciat─â de Organizator. Acesta ├«ns─â nu este obligat s─â aplice vreo sanc╚Ťiune. De asemenea, orice formulare neadecvata a descrierii produsului poate fi reformulata de c─âtre Organizator, ocazie cu care se va transmite v├ónz─âtorului o notificare explicativa.

Loturi obiecte diferite
Nu este permis ca ├«n cadrul unei v├ónz─âri s─â fie afi╚Öate mai multe produse. Fiecare v├ónzare trebuie s─â aib─â ca obiect comercializarea unui singur articol. Sunt considerate obiecte diferite produsele care au culori, dimensiuni sau elemente grafice diferite. Produsele care ├«ncalc─â aceasta regul─â vor fi ╚Öterse/inactivate de c─âtre Departamentul Asisten╚Ť─â Clien╚Ťi.

Livrarea gratuit─â
Dac─â un v├ónz─âtor seteaz─â ├«n cadrul politicii sale de transport livrarea gratuit─â pentru un anumit produs, aceasta trebuie s─â se aplice indiferent de cantitatea achizi╚Ťionat─â de cump─âr─âtor. Nu este permis ca prin intermediul descrierii livrarea gratuit─â s─â fie condi╚Ťionat─â de achizi╚Ťionarea mai multor buc─â╚Ťi.
Articolele care încalcă această regulă pot fi scoase de la listare sau inactivate, după caz.

Detalii de plată și livrare
V├ónz─âtorul are obliga╚Ťia de a introduce toate detaliile legate de livrarea ╚Öi plata produsului ├«n sec╚Ťiunile special destinate din pagina produsului. Nu este permis ca v├ónz─âtorul s─â afi╚Öeze condi╚Ťiile de livrare ╚Öi plat─â doar ├«n descrierea articolului.
Descrierile care ├«ncalc─â aceasta regul─â pot fi editate de c─âtre Serviciul Asistenta Clien╚Ťi.

Anun╚Ťurile de tip licita╚Ťie
Este interzis ca un v├ónz─âtor s─â solicite un pre╚Ť minim fix pentru licita╚Ťiile de tip Mokazie. ├Än cazul acestor licita╚Ťii, utilizatorii pot oferi ce pre╚Ť consider─â, urm├ónd ca la expirarea termenului licita╚Ťiei cump─âr─âtorul care ofer─â pre╚Ťul cel mai mare ├«nregistrat ├«n sistem s─â fie considerat c├ó╚Ötig─âtor.

Orice condi╚Ťionare a pre╚Ťului inclus─â ├«n descrierea produsului ╚Öi /sau efectuat─â prin mesaje ├«ntre utilizatori va fi sanc╚Ťionat─â cu ╚Ötergerea licita╚Ťiei, precum ╚Öi orice alt─â sanc╚Ťiune de care dispune Organizatorul. Sanc╚Ťionarea va fi luat─â ├«n considerare de la caz la caz, apreciat─â de Organizator, f─âr─â a fi obligat s─â aplice vreo sanc╚Ťiune.

├Än cazul licita╚Ťiilor de tip Standard, pre╚Ťul de pornire este stabilit de c─âtre v├ónz─âtor. Nu este permis v├ónz─âtorului ca ├«n textul descrierii produsului ╚Öi / sau ├«n titlu ╚Öi / sau prin intermediul mesageriei s─â fac─â referire la un pre╚Ť, altul dec├ót cel stabilit la momentul post─ârii licita╚Ťiei.

├Än situa╚Ťia ├«n care v├ónz─âtorul a ├«nc─âlcat aceast─â regul─â, Organizatorul poate sanc╚Ťiona v├ónz─âtorul prin ╚Ötergerea licita╚Ťiei sau prin orice alt─â modalitate pe care o consider─â de cuviin╚Ť─â. Sanc╚Ťionarea abaterilor reprezint─â un drept al Organizatorului, nu o obliga╚Ťie, iar Organizatorul va analiza fiecare astfel de abatere de la caz la caz.

Listarea produselor interzise
Nu ├«i este permis unui v├ónz─âtor s─â comercializeze produse interzise sau strict reglementate prin lege, articole care ├«ncalc─â morala, precum ╚Öi alte articole dezvoltate ├«n sec╚Ťiunea ÔÇ×Produse interziseÔÇŁ.
Organizatorul poate sanc╚Ťiona v├ónz─âtorul prin ╚Ötergerea produsului. Acesta din urm─â va fi notificat ├«n scris de c─âtre Organizator iar dac─â se observ─â repetarea list─ârii produselor interzise, contul respectivului utilizator poate fi blocat temporar/definitiv.

Listarea produselor cu drept de autor
Nu este permis─â v├ónzarea produselor contraf─âcute ╚Öi a produselor ÔÇťpiratÔÇŁ, respectiv nu pot fi postate pe site v├ónz─âri al c─âror obiect de activitate sunt bunurile ob╚Ťinute prin reproducerea integral─â sau par╚Ťial─â, direct─â ori indirect─â, temporar─â sau permanent─â, prin orice mijloace ╚Öi sub orice form─â a operei, ori privind distribuirea operei care face obiectul dreptului de autor.

Organizatorul poate sanc╚Ťiona v├ónz─âtorul prin ╚Ötergerea v├ónz─ârii. Acesta din urm─â va fi notificat ├«n scris de c─âtre Organizator, iar dac─â se observ─â repetarea list─ârii produselor ÔÇ×piratateÔÇŁ, contul respectivului utilizator poate fi afectat (suspendare temporar─â / definitiv─â).

Consecin╚Ťele actelor neautorizate pe Okazii.ro
F─âr─â a limita protec╚Ťia legal─â, ne rezerv─âm dreptul de a suspenda sau anula calitatea unui membru al site-ului ├«n cazul ├«n care avem dovada ├«nf─âptuirii unor acte ilegale referitoare la tranzac╚Ťiile de pe site sau la utilizatorii serviciilor noastre.

Este interzis─â ├«n╚Ťelegerea ├«ntre v├ónz─âtori de a practica pre╚Ťuri asem─ân─âtoare la produsele de acela╚Öi tip pe care le-au oferit spre v├ónzare. ├Än cazul ├«n care Organizatorul va sesiza asemenea ├«n╚Ťelegeri ╚Öi ├«n cazul ├«n care Organizatorul va sesiza c─â asupra unui alt v├ónz─âtor se fac presiuni de orice tip pentru a practica acelea╚Öi preturi, atunci Organizatorul va bloca respectivele conturi ale v├ónz─âtorilor definitiv, f─âr─â notificare prealabil─â.

├Än cazul ├«n care Organizatorul are suspiciuni ├«ntemeiate legate de ├«ncerc─âri ale utilizatorilor de a frauda tranzac╚Ťiile, acesta poate lua orice m─âsur─â pe care o consider─â necesar─â ├«n vederea stop─ârii actelor de fraud─â. ├Än acest sens, Organizatorul are dreptul s─â suspende pe o perioad─â de 7 zile contul utilizatorului suspectat de a desf─â╚Öura activit─â╚Ťi frauduloase sau poate decide ├«nchiderea contului. Organizatorul ├«╚Öi rezerva acest drept, el nefiind obligat ├«n nicio m─âsur─â ╚Öi de nicio ter╚Ť─â parte s─â sanc╚Ťioneze utilizatorii. Organizatorul are un drept discre╚Ťionar at├ót ├«n ceea ce prive╚Öte m─âsurile luate, c├ót ╚Öi ├«n ceea ce prive╚Öte utilizatorii ├«mpotriva c─ârora vor fi luate aceste m─âsuri.

  • Ti-au fost utile informatiile?
  • Da   Nu

Ai nevoie de mai multe informatii? Contacteaza-ne