Despre calificative

Wednesday, October 22nd, 2014

Scopul calificativelor

Calificativele sunt instrumente dedicate potenţialilor cumpărători de pe Okazii.ro pentru a lua decizii informate cu privire la tranzacţiile pe care doresc să le realizeze. Înainte de a cumpăra un produs, utilizatorii pot verifica reputaţia unui vânzător prin numărul de calificative primite, rezultate în urma tranzacţiilor.

Ce este un calificativ?

Calificativul este unitatea de m─âsur─â pentru succesul unei tranzac╚Ťii online pe Okazii.ro si se acord─â la finele unei tranzac╚Ťii de c─âtre cei doi parteneri de tranzac┼úie.

Calificativul general este listat de Okazii.ro astfel: orice calificativ pozitiv duce la o cre┼čtere a calificativului general cu un punct, orice calificativ negativ mic┼čoreaz─â calificativul general cu un punct. Calificativele neutre nu influen┼úeaz─â calificativul general.

Dac─â o v├ónzare de tip Standard sau Mokazie cu oferte este ┼čtears─â, v├ónz─âtorul va primi ├«n mod automat un calificativ negativ din partea sistemului. Dac─â o v├ónzare de tip Instant are ├«nregistrate oferte ╚Öi este ┼čtearsa v├ónz─âtorul nu va primi un calificativ negativ.

Este interzisă orice acţiune de subminare a integrităţii sistemului de calificative. Conform Termenilor și Condiţiilor Okazii.ro, dacă un utilizator acumulează un calificativ general de -3 (minus trei), contul acestuia va fi blocat definitiv și nu va mai putea cumpăra sau vinde.

De asemenea, conform Termenilor și Condiţiilor Okazii.ro, dacă un utilizator va primi 3 calificative negative din poziţia de cumpărător, de la 3 vânzători diferiţi, într-un interval de 30 de zile, contul acestuia va fi blocat definitiv deoarece nu se respectă reglementările Okazii.ro.

Modul de func╚Ťionare a sistemului de calificative

Calificativul reprezint─â unitatea de m─âsura pentru succesul unei tranzac╚Ťii ├«ncheiate prin intermediul Okazii.ro. Acesta define╚Öte seriozitatea unui utilizator ╚Öi poate avea un rol important ├«n decizia de achizitionare a unui produs.

Dup─â finalizarea oric─ârei tranzac╚Ťii at├ót v├ónz─âtorul c├ót ╚Öi cump─âr─âtorul pot acorda un calificativ celuilalt ╚Öi pot adauga un scurt comentariu referitor la modul cum a decurs v├ónzarea respectiv─â.

Modul în care se acordă calificativele

Calificativele pot fi acordate imediat dup─â finalizarea unei tranzac╚Ťii acces├ónd sec╚Ťiunea Contul meu/Calificative/Calificative de acordat sau direct prin intermediul e-mail-ului de informare primit de la Okazii.ro.

Anularea și revizuirea

Wednesday, October 22nd, 2014

Procedura de întelegere reciprocă

├Än cazul ├«n care pentru o anumit─â tranzac╚Ťie au fost acordate calificative negative sau neutre, iar utilizatorii ╚Öi-au rezolvat ├«ntre timp problemele, se pot anula ambele calificative acordate. Pentru anularea calificativelor prin ├«n╚Ťelegere reciproc─â este necesar ca ambii parteneri de tranzac╚Ťionare s─â fie de acord cu acest lucru.

Procedura de ├«n╚Ťelegere reciproc─â poate fi ini╚Ťiat─â ├«n maxim 60 de zile de la finalizarea tranzac╚Ťiei accesand link-ul ÔÇťIni╚Ťiaz─âÔÇŁ din sec╚Ťiunea Contul meu/Calificative/├Äntelegerea reciproc─â.

Calificativele anulate prin aceast─â procedur─â nu mai pot fi reacordate.

Revizuirea calificativelor

Dup─â acordarea unui calificativ negativ sau neutru fiecare utilizator are posibilitatea de a-l revizui ├«n cazul ├«n care consider─â c─â a fost acordat ├«n mod gre╚Öit. Prin func╚Ťia de revizuire poate fi modificat─â at├ót valoarea calificativului c├ót ╚Öi comentariul asociat acestuia. Dac─â ai acordat un calificativ neutru, el poate fi revizuit doar ├«n pozitiv.

Op╚Ťiunea de revizuire a calificativelor este disponibil─â doar pentru calificativele neutre ╚Öi negative acordate, put├ónd fi folosit─â timp de maxim 30 de zile de la acordarea acestora. Link-ul de revizuire este disponibil ├«n dreptul calificativelor neutre ╚Öi negative acordate ╚Öi poate fi folosit o singur─â dat─â.

Anularea calificativelor la ini╚Ťierea cererilor de retur comision

├Än momentul ├«n care v├ónz─âtorul solicit─â returnarea comisionului pentru o tranzac╚Ťie ca urmare a nefinalizarii acesteia, Okazii.ro poate lua decizia de anulare a eventualelor calificative acordate pentru aceast─â tranzac╚Ťie dac─â, ├«n urma analizei se consider─â c─â acestea au fost acordate ├«n mod nejustficat.

Anularea calificativelor de c─âtre Okazii.ro

Okazii.ro anuleaz─â sau modific─â anumite calificative doar ├«n cazuri excep╚Ťionale. Aceste situa╚Ťii pot fi cazuri ├«n care reprezentantii Okazii.ro verific─â detaliile unei tranzac╚Ťii, iar ├«n urma analizei unor probe concrete constat─â c─â feedback-urile au fost acordate f─âr─â o justificare real─â.

Calcul și simboluri

Wednesday, October 22nd, 2014

Calificativul general

Calificativul general este valoarea afișată între paranteze în dreptul numelui de utilizator.

Calificativul general se calculeaz─â astfel:
– Valoarea lui cre╚Öte cu un punct la fiecare calificativ pozitiv primit
– Valoarea lui scade cu un punct la fiecare calificativ negativ primit
– Valoarea lui r─âm├óne neschimbat─â la primirea unui calificativ neutru

Simbolurile calificativelor

De la 10 la 49
De la 50 la 99
De la 100 la 499
De la 500 la 999
De la 1,000 la 4,999
De la 5,000 la 9,999
De la 10,000 la 24,999
De la 25,000 la 49,999
De la 50,000 la 99,999
De la 100,000 la 499,999
De la 500,000 la 999,999
De la 1,000,000 +

Calificativele multiple

Calificativele multiple sunt acele calificative primite/acordate între 2 utilizatori într-o saptămână calendaristică. Calificativul general pentru calificativele multiple va fi calculat după cum urmează:

– Dac─â utilizatorul prime╚Öte mai multe calificative negative dec├ót pozitive valoarea calificativului general scade cu 1 punct;
– Dac─â utilizatorul prime╚Öte mai multe calificative pozitive dec├ót negative valoarea calificativului general creste cu 1 punct;
– Dac─â utilizatorul prime╚Öte un num─âr egal de calificative pozitive ╚Öi negative valoarea calificativului general ramane neschimbat─â (se consider─â calificativ neutru).

Calificativele detaliate

Calificativele detaliate reprezintă o modalitate mai complexă prin intermediul căreia cumpărătorii pot nota serviciile pe care le-au oferit vânzătorii. Calificativele detaliate pot fi acordate doar de către cumpărători vânzătorilor.

Prin intermediul calificativelor detaliate cump─âr─âtorii pot acorda note de la 1 la 5, unde 5 este nota maxim─â. Aspectele evaluate sunt urm─âtoarele:

– Acurate╚Ťea descrierii produsului
– Comunicarea cu v├ónz─âtorul
– Timpul de livrare
– Costul de transport

├Än cazul tranzactiilor ├«n care livrarea produselor a fost gratuit─â sau predarea acestora s-a facut personal, de v├ónz─âtor, nota pentru ÔÇťCost de transportÔÇŁ va fi cea maxim─â ├«n mod automat .

În baza calificativelor detaliate sunt calculate părerile afișate în paginile de produs.

Nota afi╚Öata ├«n sec╚Ťiunea P─âreri din pagina produsului reprezint─â media calificativelor detaliate acordate de c─âtre cumparator pentru produsul respectiv (sunt luate ├«n calcul doar calificativele detaliate acordate pentru Comunicare ╚Öi Descrierea produsului). Comentariul afi╚Öat ├«n dreptul notei este cel l─âsat de cump─âr─âtor ├«n momentul acord─ârii calificativului.

Calificativele detaliate se calculează pentru ultimele 12 luni calendaristice și sunt afișate în pagina de profil a vânzătorului, sub forma unor stelute.

 

Calificativele private

Calificativele private pot fi acordate doar de către vânzători cumpărătorilor.

Vânzătorul poate alege această optiune atunci când dorește să acorde un calificativ unui cumpărătorului fără că acesta să fie public.

Calificativele private sunt vizibile doar ├«n contul v├ónz─âtorului, ├«n sec╚Ťiunea Calificative acordate ╚Öi ├«n cel al cump─âr─âtorului, ├«n sec╚Ťiunea de Calificative primite.

Op╚Ťiunea de acordare a unui calificativ privat este disponibil─â doar pentru calificativele negative.

Calificativele automate

Calificativele automate sunt acordate ├«n mod automat de c─âtre Okazii.ro pentru cump─âr─âtor ╚Öi/sau v├ónz─âtor, dup─â 30 de zile calendaristice de la ├«ncheierea tranzac╚Ťiei doar atunci c├ónd ambele conturi sunt active ╚Öi nu au acordat deja un calificativ.

Calificativele vor fi acordate în mod automat în următoarele cazuri:
a) Vânzătorul și cumpărătorul nu au acordat calificative:
– Ambii participan╚Ťi la tranzac╚Ťie primesc un calificativ pozitiv ├«nso╚Ťit de un comentariu standard (astfel se vor putea identifica toate calificativele acordate de Okazii.ro).
– V├ónz─âtorul nu prime╚Öte calificative detaliate.

b) Dacă doar vânzătorul a acordat calificativ
– Pentru un calificativ pozitiv acordat, v├ónz─âtorul va primi automat un calificativ pozitiv, f─âr─â a primi ╚Öi calificativul detaliat;
– Pentru un calificativ neutru acordat, v├ónz─âtorul nu va primi automat un calificativ;
– Pentru un calificativ negativ acordat, v├ónz─âtorul nu va primi automat un calificativ;

c) Dac─â doar cump─âr─âtorul a acordat calificativ:
– Pentru un calificativ pozitiv acordat, cump─âr─âtorul va primi automat un calificativ pozitiv, cu un comentariu standard;
– Pentru un calificativ neutru acordat, cump─âr─âtorul nu va primi automat un calificativ;
– Pentru un calificativ negativ acordat, cump─âr─âtorul nu va primi automat un calificativ;

Toate calificativele automat vor fi ├«nso╚Ťite de comentariul ÔÇťCalificativ acordat automat de Okazii.roÔÇŁ

Utilizatorii pot alege s─â nu mai primeasc─â dup─â cele 30 de zile, calificative automate. Pentru a nu mai primi calificative automate este necesar ca op╚Ťiunea “Nu vreau sa primesc calificative automate” din sec╚Ťiunea Contul meu/Calificative/Setari primire calificative automate s─â fie activat─â. La activarea acestei op╚Ťiuni calificativele automate primite anterior vor fi ╚Öterse f─âr─â posibilitatea de a mai fi reactivate.

Procentajul de calificative pozitive

Procentajul de calificative pozitive arată câte dintre calificativele unui vânzător sunt pozitive. Acestea sunt afișate în profilul utilizatorului, în paginile cu listări de produse și în paginile de produse sub forma unui procent și sunt calculate pentru ultimele 12 luni de activitate.

Preciz─âri generale

Wednesday, October 22nd, 2014

Calificativele anulate prin orice modalitate nu mai sunt afișate în profilele publice ale utilizatorilor, însă vor fi vizibile în continuare în conturile acestora.

Comentariile asociate calificativelor nu trebuie s─â con╚Ťin─â link-uri, date de contact sau comentarii ce pot fi considerate jignitoare.

Dac─â o v├ónzare de tip Standard sau Mokazie cu oferte este ┼čtears─â, v├ónz─âtorul va primi ├«n mod automat un calificativ negativ din partea sistemului.

Conform Termenilor și Condiţiilor Okazii.ro, dacă un utilizator acumulează un calificativ general de -3 (minus trei), contul acestuia va fi blocat definitiv și nu va mai putea cumpăra sau vinde.

De asemenea, dacă un utilizator va primi 3 calificative negative din poziţia de cumpărător, de la 3 vânzători diferiţi, într-un interval de 30 de zile, contul acestuia va fi blocat definitiv deoarece nu se respectă reglementările Okazii.ro.